ГоловнаЕкономікаФінанси

Основний банк Криму залишився без софта для роботи з SWIFT

З 31 серпня він може бути відрізаним від міжнародних транзакцій.

Основний банк Криму залишився без софта для роботи з SWIFT
Фото: rncb.ru

Британська компанія Finastra, яка виробляє софт для роботи зі SWIFT, виявила серед своїх клієнтів Російський національний комерційний банк, що працює в Криму, і вирішила припинити цю співпрацю.

Як повідомляють "Ведомости", банк може перейти на інший інтерфейс доступу до SWIFT. Але якщо він не встигне зробити цього до 31 серпня, коли закінчиться ліцензія на програмне забезпечення Finastra, то РНКБ виявиться відрізаним від SWIFT.

SWIFT завдяки єдиним стандартам і широкому охопленню дозволяє банкам і компаніям обмінюватися фінансовими повідомленнями по всьому світу. Для розрахунків усередині Росії є й інші способи, але для міжнародних транзакцій альтернативи SWIFT немає.

РНКБ працює тільки в окупованому Росією Криму та Москві і не очікує, що припинення відносин з компанією Finastra вплине на його бізнес.

Кримські банки не можуть мати кореспондентських рахунків і проводити розрахунки з іноземними банками, що дотримуються режиму санкцій, тобто, по суті, вони відрізані від світової банківської системи. Проте один з контрагентів РНКБ вказує, що банк все ж використовує SWIFT, нехай і не так активно, як інші банки.

Нагадаємо, що 10 серпня Центральний Банк Росії ввів тимчасову адміністрацію в Генбанк, який є одним з найбільших банків Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram