ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні тільки п'ять держкомпаній є прибутковими, - МЕРТ

Решта 90 компаній сукупно показали збиток на майже 10 млрд гривень.

В Україні тільки п'ять держкомпаній є прибутковими, - МЕРТ
Максим Нефьодов
Фото: Макс Требухов

Аналіз результатів роботи сектору державних підприємств за 2016 рік показав, що в Україні тільки п'ять державних компаній є прибутковими.

Про це заявив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов, передає УНН.

"Прибутковими є сектор нафти і газу, сектор енергетики і машинобудування. Усі решта - вони збиткові, і взагалі можна сказати, що п'ять компаній в Україні власне і демонструють результат. Прибутковими компаніями є "Нафтогаз", АМПУ, "Укренерго", "Укргідроенерго" і КБ "Південний". Усі решта - 90 компаній, вони сукупно показують збитки - майже 10 млрд гривень, і, зрештою, показують, що управління державною власністю залишається проблемною і больовою точкою в Україні", - сказав він.

Чистий прибуток держпідприємств 2016 року становив 26,4 млрд гривень.

"Ми сьогодні презентуємо результати роботи сектору державних підприємств. Результати за 2016 рік: чистий прибуток сягнув 26,4 млрд грн. Це, звичайно, великий крок уперед порівняно з минулим роком. За результатами 2015 року збитки сягали 53 млрд грн, тому, звичайно, на контрасті це досить оптимістичний показник", - додав перший заступник міністра.

Нефьодов додав, що 2016 року балансова вартість портфеля топ-100 державних промислових підприємств становила 1,4 трлн грн.

"Балансова вартість портфеля топ-100 держкомпаній, звідси виключені державні банки, тому що вони просто спотворюють статистику, тому що зрозуміло - просто додавати банки до промислових підприємств не дуже коректно. Але якщо говорити саме про промисловий сектор, то ці активи склали 1,4 трлн грн. Звичайно, 26 млрд порівняно,.. це зовсім не той показник, яким можна пишатися", - пояснив він.

Нагадаємо, в березні прем'єр-міністр Володимир Гройсман запропонував продати неефективні держпідприємства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram