ГоловнаЕкономікаБізнес

Упровадження RAB-тарифів - вимога Європейського Союзу, - Вовк

Стимулювальне регулювання необхідне для інвестицій у ринок електроенергії.

Упровадження RAB-тарифів - вимога Європейського Союзу, - Вовк
Голова НКРЕКП Дмитро Вовк
Фото: Антикор

Уведення RAB-регулювання тарифів для енергетики - це вимога Європейського Союзу, донорів України, а також декторих нормативних актів України. Про це заявив в ефірі телеканалу NewsOne голова НКРЕКП Дмитро Вовк.

"Введення стимулювального (RAB - ред.) регулювання передбачене європейськими директивами, передбачене коаліційною угодою, передбачене законом України, передбачене планом діяльності Уряду і передбачене ще й проханнями, рекомендаціями донорів. Тому що вони звертають увагу, що важливо не тільки робити реформи, важлива ще й їхня послідовність. Якщо ви оголошуєте про приватизацію, то ви обов'язково ще й повинні зробити стимулювальне регулювання", - сказав Вовк.

Він додав, що залучення інвестицій на ринок електроенергії не може обійтися без RAB-регулювання.

"Суть його (стимулювального регулювання - ред.) полягає в тому, що до сьогодні у світі загалом була модель "витрати+", коли ти приходиш і ти повинен довести державному органу - Комісії, мені потрібно стільки-то грошей. У кожній країні в певний момент політики починали втручатися і або занижувати, або завищувати цю суму, яку дозволено покласти на певний період на споживачів. Виникло питання, а де ж мотивація до залучення інвестицій, де економія? ...І було придумано майже 25 років тому у Великобританії так зване стимулювальне регулювання. Його суть полягає в тому, що фіксується певний рівень доходу, дозволеного на 3 або 5 років. І на цей час кожен власник, оператор, менеджмент зосереджений на економії. Якщо він заощадив, йому щороку зменшується тариф", - пояснив голова НКРЕКП.

За словами Вовка, як наслідок, зменшується тариф на електроенергію для населення.

RAB-регулювання, або стимулювальне тарифоутворення - система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій у розвиток і модернізацію електричних мереж. Ця система широко застосовується в Європі.

У середині 1990-х років на RAB-регулювання перейшло більшість країн Західної Європи, Канада, США, Австралія. Європейський Союз 2002 року зобов'язав країни Східної Європи застосовувати RAB під час встановлення тарифів для монополій - і на RAB-регулювання перейшли Чехія, Словаччина, Угорщина, Польща, Румунія, Болгарія і низка інших держав.

Упровадження RAB-регулювання передбачене Угодою про асоціацію України з ЄС в частині імплементації Директиви 2009/72/ЄС, а також Енергетичною стратегією України до 2035 р.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram