ГоловнаЕкономікаБізнес

Одеса впроваджує в Україні імпакт-інвестиції, - ЗМІ Новости компаний

Перетворювальне інвестування відповідає на питання, куди і як вкласти кошти

Одеса впроваджує в Україні імпакт-інвестиції, - ЗМІ
Фото: forexaw.com

Одеса встановлює нові стандарти новітньої економіки, в якій один з ключових елементів - так зване перетворювальне інвестування (impact investing), - про це пише автор Impact Hub Odessa Єгор Гребенников у своєму блозі на сайті Економічної правди.

За словами мецената, перетворювальне інвестування відповідає на питання, куди і як вкласти кошти і як отримати не тільки фінансові дивіденди, а й міцний сон, який породжується чистим сумлінням і виконаними зобов'язаннями.

"Ємність ринку перетворювальних інвестицій сьогодні не дуже велика навіть у світових масштабах. В межах України все ще скромніше. Можна піти второваною стежкою, звернувшись, скажімо, в один із швейцарських фондів, що займаються імпакт-інвестуванням, і вибрати готові інструменти з його портфеля. Але об'єктом таких інвестицій, швидше за все, стане соціальне підприємство, яке перебуває за тисячі кілометрів від України", - зазначає Єгор Гребенников.

Підприємець упевнений, що в Україні є багато проектів, які можуть зацікавити імпакт-інвесторів. Пошуком і розробкою нових ідей для соціального перетворення займаються в Impact Hub Odessa. Створення останнього 2012-го, на думку Єгора Гребенникова, виглядало утопічною ідеєю. Але вже сьогодні Impact Hub Odessa - це 1300 квадратних метрів освітнього простору, 7 регулярних програм у різних сферах, 200+ супроводжуваних соціальних проектів, 1700 публічних подій і 50 тис. гостей на рік.

"Спочатку ми просто збирали людей і організації, які вважають, що місто і країна можуть стати кращими. Ми познайомили між собою проекти і професіоналів із різних сфер - і в них одразу зародилися спільні смисли, знайшлися спільні цінності і з'явилися нові ідеї. Коли концентрація соціальних стартапів перевищила позначку "один стартап на квадратний метр", ми почали проводити презентації проектів перед бізнесменами і профільними чиновниками і запустили серію безкоштовних майстер-класів від професійних фінансистів, маркетологів, юристів, а також власників і топ-менеджерів різних бізнесів", - розповів Єгор Гребенников.

Він додав, що мінусом імпакт-інвесторів в Україні є практично нульова або навіть негативна рентабельність соціально-перетворювальних проектів. Проте масштаб соціального ефекту з лишком окупає очікування, як це, зокрема, сталося з проектом "Зелений театр" в Одесі.

"У 2014 році я відчув, що буде затребуваним формат великого культурно-освітнього open air майданчика і орендував покинутий чверть століття тому одеський Зелений театр. Відновлення здавалося нескінченним і вимагало все нових вкладень... У підсумку разом із благоустроєм, утриманням і безкоштовними заходами проект обійшовся в 530 тис. доларів. За три роки вдалося перетворити театр на комфортний громадський простір із насиченою культурно-освітньою програмою. Ці вкладення не повернуться. Але перетворення Зеленого театру із зарослого звалища в місце, куди щодня прагнуть тисячі людей - відчуття на мільйон!" - вважає меценат.

За його словами, з 2012-го по 2017-й рік у Зелений театр і в Impact Hub Odessa вкладено 5 млн дол. Однак при цьому, як зазначає Гребенников, у сфері імпакт-інвестування є проекти для всіх - і для пенсіонера, і для заможних громадян.

Надалі творець Impact Hub Odessa пообіцяв докладніше розповісти про те, як вибрати проект на свій смак і гаманець, як отримати задоволення, прибуток, новий досвід і нетворк, якщо у когось простоює нерухомість будь-якого розміру, а також як підібрати команду для проектів у сфері соціальних інновацій, якщо основна діяльність зовсім не залишає часу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram