ГоловнаЕкономікаФінанси

Угода про реструктуризацію внутрішнього державного боргу України зірвалася

НБУ і Мінфін не змогли домовитися про умови.

Угода про реструктуризацію внутрішнього державного боргу України зірвалася
Фото: пресс-служба НБУ

Кабінет Міністрів скасував операцію репрофайлінгу облігацій внутрішньої державної позики, які є в портфелі Національного банку.

Як повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, Міністерство фінансів і Національний банк не змогли домовитися про проведення цієї угоди. "Те, що планували залучити за репрофайлінгом Нацбанку - Мінфін і Нацбанк не вийшли на узгоджену позицію, на превеликий жаль. Ми розраховували на цей ресурс, дуже розраховували. На жаль, його не отримали", - заявив він.

Нагадаємо, під час реструктуризації ОВДП з портфеля Нацбанку мали конвертувати в довгострокові гривневі папери з прив'язкою прибутковості до рівня інфляції. Погашення нових облігацій буде відбуватися рівномірно до 30 років. Переговори з Мінфіном стосувалися структури портфеля і термінів за новими облігаціями.

Колишній в.о. міністра фінансів Ігор Уманський в інтерв'ю LB.ua говорив, у чому заковика навколо репрофайлінгу.

"Прибутковість за новими борговими паперами після репрофайлінгу прив'язана до індексу інфляції. Створюється ситуація, за якої уряд буде зацікавлений у тому, щоб не було (вдумайтеся!) економічного зростання. Тому що економічне зростання, прискорені темпи промислового розвитку супроводжуються інфляційним зростанням. Але тоді в Мінфіну збільшується вартість обслуговування держборгу.

Ставка цих паперів - інфляція плюс півтора процентного пункта. Чому не два чи один? Якою буде ставка за підсумками, наприклад, 2018 року, ми не знаємо. Тому що формула розрахунку заснована на темпах інфляції за останні 12 місяців протягом двох місяців до сплати. Тобто якби ми платили в травні, то брали б показники інфляції за березень - 12,2%. Плюс 1,5 пункта - це вже 13,7%. А сьогодні середня ставка цього портфеля в нас 12,8%. Тобто за умовами репрофайлінгу Мінфін сьогодні заплатив би навіть більше. Приголомшливі умови реструктуризації... І після цього Нацбанк каже, що вони незадоволені.

Так, в умовах є застереження, що якщо темпи інфляції будуть занадто великими, то виплати будуть обмежені - Мінфін отримає право переглядати ставку, щоб не надто роздувати бюджетні витрати на обслуговування держборгу. У НБУ хочуть це прибрати", - говорив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram