ГоловнаЕкономікаДержава

RAB-регулювання змусить обленерго працювати ефективно, - експерт

"Сьогоднішня система така, що якщо підприємство спрацювало погано, йому наступного року додадуть грошей".

RAB-регулювання змусить обленерго працювати ефективно, - експерт
Фото: www.dtek.com

Розподільні компанії вкрай потребують запровадження RAB-тарифів, оскільки через існуюче тарифоутворення вони не зацікавлені в результатах своєї роботи і в інвестуванні в модернізацію мереж. Таку думку висловив президент Енергетичної асоціації України Василь Котко, пишуть "Українські новини". 

"Сьогоднішня система така, що якщо підприємство спрацювало погано, йому наступного року додадуть грошей. А якщо добре, всі гроші заберуть. Ця система не вигідна ні розподільним компаніям, ні суспільству. Тому що в підсумку підприємства, позбавлені економічного стимулу працювати ефективно, природно, працюють неефективно. Сам перехід на RAB-тарифи вкрай необхідний, щоб ми, як країна, рухалися до європейських стандартів. Розвинені країни світу і Європи ще років 15 тому впровадили такий принцип тарифоутворення", - розповів Василь Котко.

На його думку, систему RAB-регулювання України варто було запровадити ще кілька років тому. "У нас мала бути впроваджена система в 2013 році, але відкладалося", - зазначив експерт.

За словами Василя Котка, нова система дозволить енергокомпаніям більше інвестувати в модернізацію мереж, нові енергопроекти. Своєю чергою, значно знизяться втрати електроенергії під час передачі, а споживачі отримають більш високу якість послуг.

"Можливо, на першому етапі споживачі побачать незначне підвищення тарифів. Але в перспективі отримають більш надійне енергопостачання, а для деяких регіонів це вкрай важливе питання - в сільській місцевості часто відключають електроенергію по два рази на день", - вважає Василь Котко.

RAB-регулювання або стимулююче тарифоутворення - система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій у розвиток і модернізацію електричних мереж. Цю систему широко застосовують у Європі.

У середині 1990-х років на RAB-регулювання перейшла більшість країн Західної Європи, Канада, США, Австралія. Європейський Союз у 2002 році зобов'язав країни Східної Європи застосовувати RAB при встановленні тарифів для монополій і на RAB-регулювання перейшли Чехія, Словаччина, Угорщина, Польща, Румунія, Болгарія та низка інших держав.

Впровадження RAB-регулювання передбачено Угодою про асоціацію України з ЄС у частині імплементації Директиви 2009/72 / ЄС, а також Енергетичною стратегією України до 2035 року.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) 27 липня 2017 року затвердила низку постанов, необхідних для переведення енергопостачальних компаній і ДП "НЕК "Укренерго" на стимулююче регулювання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram