ГоловнаЕкономікаДержава

Суд у Гаазі почав розглядати позов "Нафтогазу" до Росії через кримські активи

Сума претензій дорівнює $2,6 млрд.

Суд у Гаазі почав розглядати позов "Нафтогазу" до Росії через кримські активи

Міжнародний арбітражний суд у Гаазі (Permanent Court of Arbitration) почав розгляд арбітражної заяви "Нафтогазу України" до Російської Федерації з приводу компенсації за активи, втрачені в результаті анексії Криму.

Про це свідчить інформація про розглянуті справи на сайті арбітражу, пише Oil News.

"Нафтогаз", як і інші українські компанії, посилається на регламент UNCITRAL (United Nations Commission on International Trade Law, Комісія ООН з питань права міжнародної торгівлі) та угоду між урядами України і Росії від 27 листопада 1998 року про захист інвестицій. Арбітражну заяву зареєстровано в суді 17 жовтня 2016 року. Міжнародний арбітраж уже сформував склад арбітрів.

Російська Федерація в листі від 19 січня 2017 року вказала, що не визнає юрисдикцію Міжнародного арбітражу щодо врегулювання претензій "Нафтогазу" і не призначила своїх представників на арбітражний процес.

Нагадаємо, 26 червня цей самий арбітраж визнав свою юрисдикцію в аналогічному спорі, ініційованому ПАТ "Укрнафта" і компанією "Стабіл" і почав розгляд їхніх претензій по суті.

17 жовтня 2016 року "Нафтогаз України" і її шість дочірніх компаній ініціювали арбітражне провадження проти Російської Федерації з вимогою відшкодувати збитки. За даними держхолдингу, мова йде про майно НАК, "Чорноморнафтогазу", "Укртрансгазу", "Укргазвидобування", "Укртранснафти", "Газу України" і "Лікво".

"Нафтогаз" попередньо оцінив збиток групи у $2,6 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram