ГоловнаЕкономікаДержава

НАБУ розслідує справу проти НКРЕКП з приводу формули Роттердам+

Методика розрахунку вартості вугілля свідомо не обґрунтована, вважають слідчі

НАБУ розслідує справу проти НКРЕКП з приводу формули Роттердам+
Глава НКРЭКУ Дмитрий Вовк
Фото: Антикор

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) розслідує дії членів Національної комісії регулювання енергетики, які затвердили формулу визначення гуртової ціни електроенергії, відому як Роттердам+.

Про це свідчить ухвала Солом'янського районного суду Києва від 10 липня.

Кримінальне провадження №52016000000000209 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24 березня 2017 року за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем).

"Досудовим розслідуванням встановлено, що голова і члени НКРЕКП, використовуючи службове становище, всупереч інтересам служби та діючи в інтересах генерувальних компаній, навмисне, з метою створення умов отримання ГК ТЕС надприбутків, у січні-березні 2016 року за розробку порядку формування гуртової ринкової ціни (Роттердам+) забезпечили включення в неї свідомо не обґрунтованої формули, яка збільшувала вартість вугілля. Так вони створили всі необхідні умови для зростання ціни продажу електричної енергії в гуртовий ринок", - виклали детективи НАБУ версію слідства.

НАБУ просило суд допустити детективів до банківських документів "Центренерго" і "Дніпроенерго" для перевірки обґрунтованості затвердження формули Роттердам+. Суд, однак, не задовольнив клопотання.

Нагадаємо, НКРЕКП наприкінці квітня 2016 року почала застосування нового порядку формування прогнозної гуртової ринкової ціни (ГРЦ) на електроенергію, затвердивши її на другий-четвертий квартали 2016 року. Порядок передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну".

Тобто за формулою Роттердам+ вугілля українських виробників купують за ціною палива в нідерландському порту Роттердам (південноафриканське або американське вугілля, транспортоване морем до порту). При цьому до ціни додали ще й уявну вартість перевезення з Роттердама в Україну і перевалку такого вугілля в порту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram