ГоловнаЕкономікаФінанси

"Укргазвидобування" за рішенням суду заплатило 214 млн грн Дельта Банку

Спроба заможних вкладників отримати ці гроші провалилася.

"Укргазвидобування" за рішенням суду заплатило 214 млн грн Дельта Банку
Фото: finbalance.com.ua

Компанія "Укргазвидобування" за рішенням суду виплатила збанкрутілому Дельта Банку 214,11 млн грн у рахунок погашення кредитного договору від 30 вересня 2013 року.

Як повідомляє FinClub з посиланням на заяву компанії, у серпні і вересні 2013 року вона уклала з Дельта Банком дві угоди про відкриття кредитних ліній до 150 млн грн кожна під 24% річних. Компанія мала намір повністю повернути борг, але в лютому 2015 року банк повідомив їй, що заборгованість "Укргазвидобування" несподівано була погашена фізичними особами-поручителями.

Як виявилося, без попередження "Укргазвидобування" п'ять фізосіб за одним кредитним договором (та ще сім - за іншим договором) з невідомих причин поручилися за виконання "Укргазвидобуванням" кредитів. Зробили вони це всього за два тижні до введення у Дельта Банк тимчасової адміністрації.

Розміри депозитів цих фізичних осіб коливалися від 13,5 млн грн до 50,5 млн грн, що перевищує рівень, який покриває Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Ці заможні вкладники хотіли потім звернутися з вимогою повернення коштів, витрачених на погашення боргу, і отримати компенсацію 100% своїх вкладів.

Тимчасовий адміністратор Дельта Банку визнав ці договори поруки нікчемними і ще 14 травня 2015 року повернув депозитні кошти на суму 150 млн грн назад на рахунки цих поручителів у Дельта Банку. Був тривалий розгляд, і, нарешті, 10 липня 2017 року Вищий господарський суд ухвалив остаточне рішення про стягнення з "Укргазвидобування" заборгованості за договором кредитної лінії від 30.09.2013 на користь Дельта Банку.

Таким чином, банк зможе використати гроші на звичайних вкладників, що постраждали від визнання банку неплатоспроможним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram