ГоловнаЕкономікаДержава

Росія назвала умовою транзиту газу через Україну відкликання позову до "Газпрому"

У "Нафтогазі" ультиматум відкинули.

Росія назвала умовою транзиту газу через Україну відкликання позову до "Газпрому"
Фото: www.finobzor.com.ua

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що транзит російського газу через Україну після закінчення чинного контракту можливий лише в разі відкликання "Нафтогазом" позову до "Газпрому" в Стокгольмському суді.

"Щодо України, то концепція будівництва "Північного потоку-2" не передбачає припинення транзиту російського газу діючими газопроводами. Збереження транзиту газу через Україну було б можливим тільки в разі надання Києвом конкурентоспроможних тарифів на транзит і нівелювання відомих транзитних ризиків, включно зі зняттям усіх претензій і скасуванням абсурдних позовів щодо "Газпрому", - сказано в повідомленні на сайті МЗС РФ.

Комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко у відповідь на цю заяву написав у фейсбуці, що компанія не відкликатиме позовів.

"Ніхто не зніматиме претензій і не скасовуватиме абсолютно обґрунтованих позовів "Газпрому", - написав він у фейсбуці ввечері в середу.

За його словами, раніше російська сторона публічно заявляла, що за жодних обставин транзиту через Україну по закінченню поточного контракту не буде, і змінилася ця позиція тільки після того, як Україна у Стокгольмському арбітражі зажадала задоволення свого контрактного права про перегляд транзитного тарифу відповідно до європейських умов тарифоутворення.

Нагадаємо, раніше голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що продовження транзитного контракту з Україною після 2019 року завдасть збитків компанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram