ГоловнаЕкономікаДержава

ЄС назвав неприйнятним продовження Україною підвищених мит на металобрухт

Київ проігнорував побажання Брюсселя.

ЄС назвав неприйнятним продовження Україною підвищених мит на металобрухт
Фото: Depositphotos\julia_berezovska

Україна повинна утримуватися від вжиття заходів, що суперечать принципам Світової організації торгівлі і Угоди про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі з ЄС, подібних введенню підвищених експортних мит на металобрухт або необроблену деревину, заявив керівник групи підтримки України в Єврокомісії Пітер Вагнер.

"ЄС не вважає прийнятним продовження додаткових експортних мит на металобрухт. Це фундаментальне, загальне питання, як і у випадку з забороною (експорту необробленої) деревини", – сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, ці питання дуже інтенсивно обговорюються з українською стороною.

"Торгівля дуже важлива для економічного зростання, і обидві сторони повинні вирішити ці проблеми і подбати, щоб не було нових торгових подразників", - наголосив Вагнер.

Нагадаємо, 12 липня 2016 року Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо зниження дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку", яким з 15 вересня 2016 року на рік були підвищені ставки експортного мита на металобрухт з 10 євро за тонну до 30 євро за тонну. Одночасно було скасовано реєстрацію імпортних контрактів щодо лому.

8 червня 2017 року Рада затвердила закон, який передбачав збереження експортного мита в розмірі 30 євро за тонну ще на два роки. Депутати проголосували за таке рішення всупереч позиції представництва Європейського Союзу. ЄС наполягав на тому, що продовження мита суперечить міжнародним зобов'язанням України. Водночас парламент обґрунтував ухвалення законопроекту тим, що мито необхідне для зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості і забезпечення умов відновлення об'єктів інфраструктури.

10 липня Президент Петро Порошенко цей закон ветував і запропонував його змінити - прописати, щоб дія мита зберігалася на рік, а не на два роки.

13 липня Верховна Рада підтримала пропозиції президента, а 1 серпня Петро Порошенко підписав новий закон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram