ГоловнаЕкономікаДержава

Запропоновану ФДМ вартість акцій енергокомпаній багаторазово завищено, - інвестбанкір

На продаж виставлено сім компаній.

Запропоновану ФДМ вартість акцій енергокомпаній багаторазово завищено, - інвестбанкір
Славянская ТЭС, входящая в состав Донбассэнерго
Фото: nik.dn.ua

Уряд намагається продати міноритарні пакети акцій енергетичних компаній за ціною, що в багато разів перевищує їхню біржову вартість. Таку оцінку висловив керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Eavex Capital Дмитро Чуріна, передає БізнесЦензор із посиланням на проект "Енергореформи".

На прикладі ПАТ "Донбасенерго" експерт пояснив невідповідність фінансових очікувань ФДМ ринковій оцінці виставлених на продаж держпакетів акцій.

"Їхні акції (ПАТ "Донбасенерго" - ред.) торгуються на Українській біржі (УБ), і ми їх відслідковуємо. Стартова ціна, яку задекларував ФДМ, становить 113 грн за акцію, а на УБ компанія торгується по 15 грн за акцію. Як не крути, а ціна, яку пропонує ФДМ України, явно завищена", - сказав Чурін.

Експерт висловив сумнів, що за такою ціною (113 грн за акцію) комусь буде цікаво брати участь у конкурсі на придбання держпакету "Донбасенерго".

Водночас аналітик вважає процес приватизації цілком транспарантним і вітає бажання Фонду держмайна виручити за міноритарні пакети якомога більше грошей.

"ФДМ набагато покращив практики продажу, тому на цей момент я не маю жодних заперечень щодо тих вимог, які вони виставляють до потенційних покупців. Вони роблять усе правильно, намагаються виставити пакети акцій за максимальною ціною. Давайте дивитися, як будуть проходити конкурси", - зазначив Чурін.

Як повідомляли, раніше бенефіціар енергогенерувальної компанії ПАТ "Донбасенерго" Роберт Бенш заявив, що не планує брати участь у конкурсі на приватизацію блокувального пакету акцій цього підприємства.

Нагадаємо, на продаж виставлено по 25% акцій ПАТ "Одесаобленерго" (початкова ціна 631 млн грн), ПАТ "Донецькобленерго" (143 млн грн), ПАТ "Донбасенерго" (669 млн грн), ПАТ "Сумиобленерго" (370 млн грн) , ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго" (728 млн грн), ПАТ "ДТЕК Західенерго" (347 млн грн), ПАТ "Київенерго" (759 млн грн).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram