ГоловнаЕкономікаДержава

Суд скасував скандальний договір "Укрзалізниці" про постачання дизпалива

За схемою додаткових угод розтратили 92 млн грн.

Суд скасував скандальний договір "Укрзалізниці" про постачання дизпалива
Фото: runews.su

Господарський суд Києва 27 липня задовольнив позов Національного антикорупційного бюро України і визнав недійсною додаткову угоду до договору поставки дизельного палива, укладеного навесні 2016 року "Укрзалізницею" з ТОВ "Вог Аеро Джет".

Як зазначає НАБУ, угоду було укладено з грубим порушенням закону про держзакупівлі і відверто на користь постачальника. Його реалізація призвела до розтрати 92 млн грн.

"Ухвалення такого рішення суду стало результатом консолідації зусиль НАБУ, голови правління "Укрзалізниці" і міністра інфраструктури України і є показовим прикладом спільної роботи в боротьбі з корупцією в держкомпаніях", - сказано в повідомленні бюро.

У березні 2016 року ТОВ "Вог Аеро Джет" виграло тендер і уклало з філією "Центр забезпечення виробництва" "Укрзалізниці" договір поставки дизпалива за економічно вигідною ціною нижчою за ринкову. Згодом посадовці "Укрзалізниці" і представники фірми тричі (23, 25 і 29 березня) укладали додаткові угоди до цього договору. Цими додатковими угодами посадові особи УЗ, користуючись нормою закону про можливість підвищення ціни до 10% в разі її коливання на ринку, кілька разів збільшували вартість дизпалива для залізниці.

Між другою і третьою додатковими угодами ринкові ціни на паливо не збільшувалися, тому висновок третьої додаткової угоди суперечив інтересам держави і УЗ і вимогам законодавства, визнали в НАБУ. Як наслідок, закупівельна ціна дизпалива не тільки втратила свою економічну вигідність, а й перевищила ринковий рівень цін, що призвело до спотворення результатів торгів. Саме третю додаткову угоду розірвав суд.

Досудове розслідування за цими фактами детективи НАБУ почали у вересні 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram