ГоловнаЕкономікаБізнес

Засновник Amazon вийшов на перше місце серед найбагатших людей світу

Джефф Безос у четвер обігнав Білла Гейтса.

Засновник Amazon вийшов на перше місце серед найбагатших людей світу
Джефф Безос
Фото: kindle-fire.in.ua

Засновник Amazon Джефф Безос став найбагатшим бізнесменом світу. У четвер через зростання котирувань акцій інтернет-ритейлера Безос обігнав засновника Microsoft Білла Гейтса.

Згідно з лічильником Forbes, статки Безоса становлять $90,6 млрд, а Гейтса - $90,1 млрд. Обійти Гейтса Безосу дозволило зростання акцій Amazon 27 липня - на відкритті торгів на біржі NASDAQ у четвер папери онлайнового ритейлера подорожчали на 1,8%, пише РБК.

У березневому глобальному рейтингу мільярдерів Forbes Безос був лише на третьому місці з $72,8 млрд (підраховано станом на 17 лютого). Тож за 5,5 місяця Безос побагатшав на $17,8 млрд.

Основним активом Безоса є частка в онлайновому ритейлері Amazon (йому належить 16,7% компанії). Капіталізація компанії останніми місяцями впевнено підвищується - від початку року вона подорожчала на $146 млрд. 26 липня Amazon почав коштувати понад $500 млрд (у США лише ще три такі компанії: Alphabet, Apple і Microsoft).

Окрім того, Безосу належить аерокосмічна компанія Blue Origin. Компанія заснована 2001 року, проте перший замовник у неї з'явився тільки в березні 2017 року - контракт на запуск супутників уклали з французьким супутниковим оператором Eutelsat. Метою Blue Origin є розвиток космічного туризму як бізнесу. 2014 року представник компанії говорив, що Безос вклав у Blue Origin щонайменше $500 млн. У квітні 2017 року сам бізнесмен говорив, що фінансує Blue Origin, продаючи акції Amazon на $1 млрд щорічно. Безос також володіє газетою The Washington Post (він придбав її 2013 року за $250 млн).

Гейтс, якого Безосу вдалося випередити, за тридцятирічну історію рейтингу Forbes займав перший рядок 23 рази. Крім нього, найзаможнішими людьми планети журнал визнавав японців Йосіакі Цуцумі і Тайкічиро Морі (будівельні магнати кінця 1980-х - початку 1990-х років), мексиканця Карлоса Сліма (володіє телекомунікаційними компаніями Telefonos de Mexico і America Movil), Воррена Баффета (власник інвесткомпанії Berkshire Hathaway). Крім того, 2016 року засновнику ритейлера одягу Inditex (бренди Zara, Bershka, Pull & Bear) Амансіо Ортезі вдалося на пару днів обійти Гейтса в онлайновому лічильнику статків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram