ГоловнаЕкономікаБізнес

Набуло чинності рішення про націоналізацію Одеського НПЗ

Апеляцію Курченка навіть не розглядали.

Набуло чинності рішення про націоналізацію Одеського НПЗ
Фото: www.autocentre.ua

У п'ятницю, 21 липня, набуло чинності рішення Суворовського районного суду Одеси про передачу у державну власність цілісного майнового комплексу Одеського нафтопереробного заводу.

Про це повідомила у фейсбуці прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

"Сьогодні Апеляційний суд Одеської області відмовив у відкритті апеляційного провадження за скаргами представників ПАТ "Одеський нафтопереробний завод", ТОВ "Енергія і газ Україна" та представника безпосередньо Сергія Курченка. Таким чином, 21.07.2017 набуло чинності рішення Суворовського районного суду Одеси про спеціальну конфіскацію на користь держави всього майна Одеського НПЗ і товариства з обмеженою відповідальністю", - написала вона.

Орієнтовна вартість заводу - 200 млн доларів.

Націоналізувати завод допоміг Дмитро Веремєєв - колишній заступник Одеського НПЗ, який пішов на угоду зі слідством. Веремєєв засуджений на п'ять років позбавлення волі умовно з роком випробувального терміну. Він дав чимало свідчень у "справі Курченка", зокрема повідомив про місце перебування низки документів, важливих для слідства, і про роль частини підозрюваних. Крім того, в рамках домовленостей він повинен компенсувати частину з 2 млрд грн збитків, завданих державі.

Нагадаємо, Одеський НПЗ раніше належав Сергію Курченку. Він купив завод на початку 2013 року і використовував його для оформлення фіктивного вивезення нафтопродуктів в порядку реекспорту. Насправді паливо продавали в Україні без обов'язкових митних платежів.

Наприкінці травня йому висунули підозру у махінаціях з 800 тисячами тонн нафтопродуктів. Йому інкримінували створення злочинної організації, ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, зловживання службовим становищем, легалізацію доходів, отриманих злочинним шляхом.

Сергій Курченко також проходить підозрюваним у кількох кримінальних справах. Зокрема, йому закидають розкрадання 5,6 млрд гривень, які належали Національному банку, Укргазбанку, ПАТ "Аграрний фонд", вкладникам Брокбізнесбанку і Реал Банку, а також понад 2 млрд гривень під час операцій зі скрапленим газом.

Курченко переховується в Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram