ГоловнаЕкономікаФінанси

Ощадбанк, Приватбанк та Укрексімбанк потрапили до приватизаційного списку

Тріаж передбачає приватизацію держбанків у 2017-2020 роках.

Ощадбанк, Приватбанк та Укрексімбанк потрапили до приватизаційного списку
Фото: EPA/UPG

Міністерство економічного розвитку і торгівлі оприлюднило перелік державних підприємств, організацій і установ, які у майбутньому або залишаться у власності держави, або будуть здані в концесію, або приватизовані, або ліквідовані. Це передбачено так званим тріажем, який уряд схвалив 4 липня.

Згідно з опублікованими документами, з 3444 держпідприємств 893 підлягають приватизації в 2017-2020 роках або можуть бути приватизовані у цей період після внесення змін до законодавчих актів, а також актів передачі у комунальну власність.

Найбільшими за обсягом активів та такими, що підлягають приватизації, є Державна продовольчо-зернова корпорація України (ДПЗКУ), Ощадбанк, Приватбанк, Державний експортно-імпортний банк України (Укрексімбанк), "Центренерго", "Аграрний фонд", Укргазбанк і "Турбоатом".

Як зазначає МЕРТ, розмір активів, чистий прибуток, інші фінансові показники не були критерієм розподілу зазначених об'єктів. Водночас вказується, що перелік та розподіл на групи будуть оновлюватися.

Крім того, 359 підприємств із зазначеного списку передбачається передати в концесію. Серед них - міжнародні аеропорти "Бориспіль" і "Львів" ім. Данила Галицького, лісгоспи та низка інших підприємств під контролем Державного агентства лісових ресурсів, регіональні служби автомобільних доріг.

У переліку підприємств, які передбачається залишити у державній власності, - 378 компаній, серед них - НАК "Нафтогаз України", "Укрзалізниця", "Енергоатом", "Енергоринок", Чорнобильська АЕС, "Укргідроенерго".

Ще 1255 підприємств планується ліквідувати, 364 розташовані на території проведення АТО, 195 - в Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram