ГоловнаЕкономікаБізнес

Експерт порадив бізнесу виділити кібербезпеку в окремий вид діяльності

"Кібербезпека має бути підпорядкована безпосередньо керівникам компаній".

Засновник копанні RMRF Technology Андрій Пастушенко вважає, що в нинішніх умовах, коли вірусні атаки стали новим видом зброї, бізнесу варто виділяти кібербезпеку як окремий вид діяльності.

Таку думку він висловив під час тематичного круглого столу в Інституті Горшеніна.

"Бізнес повинен визначати кібербезпеку як один з основних напрямів діяльності. Це такий самий напрям, як IT. Підпорядковувати кібербезпеку IT - це помилкове твердження. Це довели вже дуже багато організацій, які займаються дослідженням і протидією кіберзагрозам. Кібербезпеку підпорядковувати фізичній безпеці теж неправильно. Кібербезпека має бути підпорядкована безпосередньо керівникам компаній, оскільки це театр дій, нова зброя, прямі збитки бізнесу", - заявив він.

За словами Пастушенка, це сучасна позиція, яка зараз поширюється в світі.

Також він вважає, що держава зі свого боку має займатися підвищенням рівня загальних знань громадян про інтернет, аж до введення окремих уроків у школах.

"Якщо брати масштаб країни, потрібно підвищувати рівень освіченості громадян. Вони повинні розуміти, що публікують свої персональні дані в незахищених мережах, незахищених інфраструктурах. Якщо вони використовують якісь платіжні дані, потрібно переконатися, що є достатні механізми шифрування. Вони повинні знати, на яку кнопочку в браузері натиснути, щоб це перевірити. Якщо це бухгалтер в окремій компанії, він повинен бути впевнений, що є бекап даних, з яким він працює", - заявив Пастушенко.

Нагадаємо, в результаті хакерської атаки 27 червня в Україні було виведено з ладу близько 10% приватних, урядових і корпоративних комп'ютерів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram