ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нібулон" побудує ще 10 річкових терміналів на річках України та 40 суден Новости компаний

"Нібулон" побудує ще 10 річкових терміналів на річках України та 40 суден

Лідер аграрної галузі України компанія "Нібулон" планує побудувати ще мінімум 10 річкових перевантажувальних терміналів для сипучих вантажів на берегах Дніпра, Південного Бугу та інших судноплавних річок країни, а також ще 40 несамохідних суден і буксирів для власного флоту. Про це заявив генеральний директор "Нібулон", Герой України Олексій Вадатурський під час урочистого запуску в експлуатацію перевантажувального терміналу в місті Гола Пристань Херсонської області.

«Ми єдина компанія, яка потужно працює над тим, щоб вивільнити обласні центри від вантажних автомобілів. Ми сповідуємо підхід, при якому порти повинні бути поза населеними пунктами, не повинні впливати на жителів. Цю програму зараз підтримують провідні фінансові корпорації світу - ЄБРР, Європейський інвестиційний банк, Міжнародна фінансова корпорація Світового банку. Ми ще плануємо побудувати на Дніпрі та інших річках 10 підприємств. Це в корені змінить карту логістики України. Нас підтримують місцеві органи на місцях, які розуміють, що таке вдосконалення логістики, що таке зняття автомобілів з автомобільних доріг», - наголосив Вадатурський.

За його словами, новий термінал потужністю до 300 тис. тонн перевантаження зернових на рік дозволить розвантажити дороги Херсонщини на майже 20 тис. великовантажних автомобілів. Окрім того, це також найближча точка на Дніпрі для відправлення вантажів на експортний термінал і в Чорне море, для цього знадобиться всього 8 годин ходу.

Під час урочистої церемонії запуску терміналу в Голій Пристані, гендиректор "Нібулон" і голова представництва ЄБРР в Україні Шевки Аджунер підписали кредитний договір на $90 млн, які будуть спрямовані на подальший розвиток інфраструктури водних перевезень і вантажного суднобудування в Україні.

«Співпраця між компанією "Нібулон" і ЄБРР тривають уже багато років. І Олексій Опанасович є не тільки Героєм України, для нас він також є героєм ЄБРР. Тому що я знаю, що він будує такі об'єкти не тільки заради грошей, а й для того, щоб зробити Україну сильнішою», - зазначив пан Аджунер, виступаючи перед жителями Голої Пристані та гостями церемонії.

Разом із кредитною угодою з ЄІБ на 74 млн євро і МФК на $100 млн, які були підписані протягом останніх півроку, компанія отримала можливість інвестувати в розвиток інфраструктури агросектора близько 7 млрд грн.

«Це кошти не тільки на такий об'єкт, це програма відродження транспортної водної артерії України. Це відродження українського суднобудування. Ми побудували близько 60 суден. У найближчі роки ми побудуємо ще 40 за ці ж гроші. Це близько 10 000 робочих місць будівельникам, це близько 2 тис. постійних робочих місць українцям. Це програма по регіонах, які межують з агресором, межують із зоною АТО - Херсонщина, Запоріжжя. Наступного тижня ми будемо вводити в експлуатацію елеваторний комплекс в місті Сватове Луганської області. Ми практично сьогодні з'єднаємо економіку Луганщини з Україною», - додав Вадатурський.

За словами голови Херсонської обласної державної адміністрації Андрія Гордєєва, будівництво "Нібулоном" терміналу в області за рахунок коштів іноземного фінансування стало справжнім інвестиційним проривом для регіону.

«100 днів будівельних робіт, 2,5 місяця на отримання дозвільних документів, і ми тепер маємо цей чудовий об'єкт. 1500 робочих місць для будівництва цього об'єкта, 150 робочих місць після введення в експлуатацію віднині. Це саме те, заради чого працює влада, заради чого ми всі творимо нашу державу. Це справа честі для Херсонщини - залучити міжнародні кошти в будівництво цього об'єкта на лівому березі Дніпра», - зазначив Гордєєв.

За його словами, донедавна представникам іноземних компаній забороняли навіть відвідувати область, і тим більше територію, на якій з'явився новий термінал, - за 70 км від окупованого Криму. «Після початку будівництва цього об'єкта до нас пішли інвестиції, до нас почали їздити іноземці, до нас почали їздити дипломати. Ми щодня проводимо зустрічі з потенційними інвесторами. Все це завдяки тому, що одна людина - Герой України Олексій Вадатурський - повірив у Херсонщину і запевнив усю світову спільноту, що сюди можна інвестувати», - наголосив керівник області.

На думку першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України Максима Нефьодова, новий термінал "Нібулона" - це «прекрасний приклад того, як має розвиватися Україна, державні структури, бізнес».

«Фактично через компанію "Нібулон" після цього йдуть ланцюжки інвестицій, і експортних контрактів, і більше доданої вартості фермерам, аграріям, машинобудівникам по всій країні», - підкреслив він.

«Особливо приємно, що це робить "Нібулон" як національний чемпіон. Кожна країна мріє не тільки залучати іноземних інвесторів, але і вирощувати свої потужні компанії, які не тільки не гірші за іноземців, а й задають високі стандарти по всьому світу. "Нібулон" - це відмінний приклад того, як Україна може бути аграрною країною не в старому сенсі, а що це супертехнологічний, суперінноваційний, суперефективний бізнес, який перемагає бізнес інших країн не тільки за рахунок природних факторів, а за рахунок розуму, за рахунок важкої праці, за рахунок нових технологій», - додав Нефьодов.

За словами держсекретаря Міністерства аграрної політики та продовольства України Владислава Андронова, кожен такий об'єкт на мапі України - це наш крок до Європи. «На прикладі цього об'єкта ми бачимо, що сільське господарство є високотехнологічним бізнесом. Навіть у найвіддаленіших регіонах України можуть з'являтися такі чудові об'єкти, які роблять нашу Україну європейською. Вольові зусилля і відповідальність дають чудовий результат», - додав він.

Заступник посла Швейцарії в Україні Крістоф Шпеті відзначив важливу роль, яку відіграють термінали "Нібулона" в розвитку аграрної логістики і розвантаження українських доріг. «Не секрет, що "Нібулон" є справжнім рупором бізнесу перед урядом і парламентом, порушуючи болючі питання і пропонуючи шляхи вирішення. Тільки такі успішні підприємства, як "Нібулон", можуть дозволити собі такі грандіозні проекти і процвітають при залученні фінансування з-за кордону від провідних фінансових інституцій», - зазначив він.

Голова регіонального представництва IFC в Україні та Білорусі Джейсон Пелмар наголосив, що "Нібулон" показав високі досягнення як лідер національного зерноекспорту. «Україна вже є лідером у світі як експортер зернових та олійних культур. Ми згодні з тим, що ще багато можна надолужити і досягти. Я вважаю, що Херсон - це регіон потенціалу, тут чудова земля і люди. Україна може і повинна відігравати велику роль у забезпеченні продовольчої безпеки, вона може рухатися і далі», - зауважив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram