ГоловнаЕкономікаФінанси

20 банків не збільшили вчасно капітал відповідно до вимог НБУ

Тепер їх можуть визнати проблемними

20 банків не збільшили вчасно капітал відповідно до вимог НБУ
Фото: Сергей Нужненко

20 українських банків не впоралися із завданням завершити до 11 липня докапіталізацію до 200 млн грн і деякі з них тепер можуть бути визнані проблемними, пише профільне видання Finclub.

Серед них - Мотор-Банк, Центр, Кредит Оптіма Банк, УБРР, Укрбудінвестбанк, Акордбанк, Скай Банк*, Полікомбанк, Український капітал, Гефест, Альпарі Банк, Айбокс Банк, Портал, Альтбанк, Січ, Комерційний індустріальний банк, Розрахунковий центр, Агропросперіс Банк, Вернум Банк, Метабанк.

Більшість із них нині в процесі докапіталізації, тому навіть якщо банк визнають "проблемним", у нього є час - до 180 днів - на внесення грошей.

"На 12 липня, на момент введення проблемності, банку буде надано тиждень для надання реалістичного плану. Якщо за планом буде зрозуміло, що треба зробити для докапіталізації, впродовж шести місяців можна ситуацію виправити, грубо кажучи, до 10 січня 2018 року. Якщо це буде незрозуміло і план буде нереалістичним, що не буде підтверджуватися документами, ми не будемо чекати на закінчення цього терміну", - говорив раніше директор департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз.

За даними видання, в НБУ сумніваються в здатності знайти легальні джерела доходів у п'яти банків. Їх назви не повідомляють.

Нагадаємо, в 2016 році, коли вимоги за капіталом були підвищені до 120 млн гривень, у критичній ситуації були два банки. Один із них - УБРР - збільшив капітал в останній момент і вижив. А Інвестбанк не впорався з завданням, і НБУ вивів його з ринку.

Національний банк планує поетапно підняти мінімальний капітал для банків до 500 млн гривень. З 11 липня 2017 року цю планку встановлено на позначці 200 млн гривень, через рік вона підвищиться до 300 млн гривень, через два - до 400 млн гривень, через три - до 450 млн гривень.

Вийти на показник 500 млн гривень планують у 2024 році.

* - после публикации статьи на FinClub Скай Банк сообщил, что 80 млн грн было внесено "несколько месяцев назад на счета банка". Но эта допэмиссия еще не закрыта. "В ближайшие дни Скай Банк ожидает завершение официальной регистрации новой редакции устава банка и получение свидетельства о регистрации акций НКЦБФР", – сообщили в банке.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram