ГоловнаЕкономікаБізнес

Три хімзаводи відновили роботу завдяки замовленням на 1 млрд гривень, - Аграрний фонд

За даними Аграрного фонду, чотиримісячний колапс на ринку мінеральних добрив близький до завершення.

Три хімзаводи відновили роботу завдяки замовленням на 1 млрд гривень, - Аграрний фонд
Фото: rbc.ua

Хімічні підприємства групи Ostchem, на які припадає понад 80% пропозиції на ринку мінеральних добрив, відновили роботу. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ПАТ "Аграрний фонд", пише РБК-Україна. 

Зокрема, згідно з даними фонду, 16 червня запрацювало ПАТ "Азот" (Черкаси), 5 липня - ПАТ "Рівнеазот", а минулої п'ятниці, 7 липня, - ПАТ "Сєвєродонецьке об'єднання Азот". З посиланням на Osthem в фонді зазначили, що всі хімічні підприємства були зупинені через брак обігових коштів і конкуренції з боку російських виробників. Загалом хімічна галузь України була деактивована на чотири місяці.

За даними Аграрного фонду, кошти для формування закупівельних партій добрив і запуску заводів становили загалом близько 1 млрд гривень, з яких 750 млн гривень були вивільнені з резервів ПАТ.

"Ці кошти були тимчасово вільні в рамках залученої нами кредитної лінії від "Укргазбанку", - пояснив голова ПАТ "Аграрний фонд" Андрій Радченко. - Спочатку гроші планували спрямувати на розширення нашої форвардної програми, але ми виходили з того, що стабілізація ситуації на ринку міндобрив і запобігання паніці серед аграріїв - загальнодержавні пріоритети. Тому було прийнято рішення про надання цього траншу".

Він також зазначив, що загальний штат трьох зупинених заводів Ostchem - 11,5 тис. осіб, а з урахуванням суміжних галузей - 40 тис. осіб. "Одночасне їхнє звільнення могло б спровокувати важкі соціальні наслідки", - говорить Радченко.

З огляду на те, що хімзаводи обтяжені багатомільйонними боргами, контрактантом з боку Ostchem виступила новостворена компанія "Статус трейд", повідомили в прес-службі фонду. В цей момент компанія проходить перевірку з боку фінмоніторингу.

Повідомляють, що на сьогодні з заводами Ostchem укладено договори на поставку вже близько 200 тис. тонн добрив, які можуть бути спрямовані сільгоспвиробникам. Таким чином, зауважили в прес-службі, чотиримісячний колапс на ринку мінеральних добрив близький до завершення.

В Аграрному фонді відзначили, що три хімічні заводи, що входять у групу Ostchem, зупинили роботу в березні через припинення постачання газом з боку НАК "Нафтогаз України". Компанія заявляла про відсутність коштів для передоплати за паливо. Фонд наголошує, що заручниками ситуації опинилися сільгоспвиробники, які, за даними профільних аграрних асоціацій, внесли передоплату за добрива в розмірі близько 2 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram