ГоловнаЕкономікаБізнес

МінАПК зриває запуск 20%-ї компенсації аграріям вартості сільгосптехніки, - Гіршфельд

Гроші з бюджету виділено. Однак жоден аграрій компенсації не отримав.

МінАПК зриває запуск 20%-ї компенсації аграріям вартості сільгосптехніки, - Гіршфельд
Анатолий Гиршфельд
Фото: Макс Требухов

Міністерство аграрної політики і продовольства України зриває виконання ініціативи уряду щодо впровадження механізму 20% -ї компенсації аграріям вартості купленої вітчизняної сільгосптехніки, заявив виконавчий директор Національного комітету з промислового розвитку Анатолій Гіршфельд.

"Список 40 "щасливчиків", їх техніки і обладнання для АПК, придбання якої підлягає 20%-й компенсації, було сформовано комісією під керівництвом Степана Кубіва та оприлюднено на сайті МЕРТ ще 2 червня. Гроші з бюджету на компенсацію виділені. Однак жоден аграрій компенсації за придбання техніки вітчизняного виробництва досі не отримав", - повідомив Гіршфельд агентство "Інтерфакс-Україна".

"Мінагропрод - з одного боку, повинен був провести широку інформаційну та роз'яснювальну роботу серед аграріїв про нову ініціативу уряду, з іншого, як розпорядник коштів, - укласти договори про взаємодію з державними банками. Своєю чергою, Укргазбанк, Ощадбанк, Укрексімбанк, ПриватБанк - почати процедури з часткової компенсації вартості сільгосптехніки. Але нічого з цього не було зроблено", - наголосив виконавчий директор Нацкомітету.

Він також повідомив, що Мінекономрозвитку з метою своєчасного запуску ініціативи підтримки аграріїв і сільгоспмашинобудівників 21 червня збирало нараду під головуванням С. Кубіва за участю представників Мінагропроду і держбанків. Було надано роз'яснення щодо взаємодії учасників, однак і це не прискорило процесу. Термін виконання протокольного рішення спливає 7 липня, при цьому від Мінагропроду ніяких відомостей немає. У результаті негативні тенденції на ринку наростають, а ідея держпідтримки сільгоспмашинобудівників - дискредитується.

"І Нацкомітет, і Мінекономрозвитку доклали чимало зусиль у створенні стимулу для активізації ринку, проте "ексцес виконавця" призвів до зворотного ефекту - на ринку стагнація. Продажі вітчизняної сільгосптехніки в Україні вже призупинилися", - сказав Гіршфельд.

За його словами, це зумовлено занепокоєнням аграріїв земельною реформою і відкладеним попитом в очікуванні обіцяної компенсації. В результаті в розпал сезону вітчизняну ґрунтообробну техніку активно витісняє з ринку імпортна.

"Українські аграрії, так і не отримавши бонус від держави, вкотре можуть розчаруватися в благих намірах їм допомогти ... Ось так банальним саботажем чиновників хороші починання уряду і заяви вищих посадових осіб держави про розвиток сільгоспмашинобудування можуть бути зведені до нуля", - резюмував Гіршфельд.

Як повідомляли, аграрії, починаючи з 2017 року, будуть отримувати через банки часткову компенсацію при купівлі сільськогосподарської техніки в розмірі 20% її вартості за умови, що рівень локалізації виробництва складної техніки в Україні перевищує 35%. У бюджеті на 2017 рік на зазначену програму передбачено близько 550 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram