ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ планує створити Центр кіберзахисту

Жертвою вірусу Petya став кожен третій український банк.

НБУ планує створити Центр кіберзахисту
Фото: bank.gov.ua

Національний банк України планує створити Центр кіберзахисту (CSIRT-NBU) з метою оперативного реагування та обміну інформацією між усіма суб'єктами банківського ринку і правоохоронними органами в режимі реального часу.

Про це йдеться в прес-релізі НБУ за підсумками робочої наради учасників банківського ринку, де обговорювали нещодавню вірусну атаку.

Її жертвою став кожен третій банк України. Заступник директора Департаменту безпеки НБУ Антон Кудін заявив, що причинами, які призвели до пошкодження інформаційної та комп'ютерної мережі постраждалих від кібератаки банків, стали формальне ставлення до організації системи управління інформаційною безпекою, а також формальне виконання вимог НБУ в цій сфері.

Крім того, він порекомендував банкам актуалізувати політику управління вразливостями й оновленням програмного забезпечення, здійснювати жорстке сегментування мережі, впровадити політику багатофакторної аутентифікації і привілейованих облікових записів користувачів, періодично міняти паролі, регулярно створювати резервні копії, використовувати ліцензійне програмне забезпечення, проводити належну роботу з персоналом щодо обізнаності в головних принципах інформаційної безпеки.

Зі свого боку НБУ обіцяє організувати тісну та плідну взаємодію суб'єктів банківської системи України в питаннях актуалізації кіберзахисту і створення дієвих планів реагування на такі інциденти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram