ГоловнаЕкономікаДержава

На надзвичайній ситуації в енергетиці заробляють мільярди, - Борислав Береза

"Повинен бути прописаний чіткий пріоритет включення блоків, що працюють на газовому вугіллі".

На надзвичайній ситуації в енергетиці заробляють мільярди, - Борислав Береза
Фото: Сергей Нужненко

Запроваджена урядом надзвичайна ситуація в енергетиці перетворилася на ширму для заробляння мільярдів на простої антрацитових блоків. Вигоду з такої схеми отримують Олександр Янукович та інші власники антрацитових ТЕС. Таку думку висловив заступник голови парламентського комітету боротьби з корупцією Борислав Береза в своїй статті на "Обозревателе".

"Режим НС (надзвичайної ситуації) в енергетиці дозволяє генеруючим компаніям, що мають антрацитові ТЕС заробляти шалені прибутки на простої", - пише депутат.

Як приклад він наводить генеруючу компанію "Донбасенерго": "Поточний тариф "Донбасенерго" - 32 грн/кВт-год, а в квітні був узагалі 96 грн/кВт-год. Це в десятки разів вище за стимулюючий "зелений тариф" для альтернативної енергетики! Схема така: 1. "Донбасенерго" за паперами показує мінімальні запаси антрациту на Слов'янській ТЕС. 2. Слов'янську ТЕС переводять у резерв, встановлюють космічний тариф і підключають час від часу невеликими обсягами. 3. За ці мінімальні "ексклюзивні" обсяги вироблення платять позамежні суми", - стверджує Борислав Береза.

При цьому надвисокі тарифи стимулюють генеруючі компанії і надалі не здійснювати легальні поставки дорогого імпортного антрациту з ПАР, а використовувати невеликі партії російського вугілля і контрабандний антрацит з ОРДЛО.

На думку парламентарія, керівництво галузі має терміново скасувати режим надзвичайної ситуації в енергетиці та створити економічні стимули для переведення блоків із марки А на Г і Д, які на відміну від антрациту видобуваються в Дніпропетровській, Львівській і Волинській областях.

"У чинних правилах ОРЕ (Оптового ринку електроенергії) повинен бути прописаний чіткий пріоритет включення блоків, що працюють на газовому вугіллі. Це краще за будь-які заборони простимулює власників ТЕС перебудовуватися на вугілля марок Г і Д", - пропонує Борислав Береза.

Крім того, народний депутат закликав Міністерство інфраструктури терміново зайнятися прокладанням залізничної гілки на Луганську ТЕС (розташована в м. Щастя, Луганська обл.) з території України.

"Поки існує описана вище логістична проблема (відсутність залізничного сполучення з контрольованою територією, - ред.), її навіть на марку Г переводити безглуздо, адже на якому б вугіллі ЛуТЕС не працювала, його поставки будуть здійснюватися з боку агресора. Від цієї станції залежить енергопостачання української північної території в Луганській області, тож безтурботно залишатися заручниками монопольних поставок з РФ у ситуації активних бойових дій просто недозволено", - наголосив Борислав Береза.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram