ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінфін почав докапіталізацію Приватбанку на 38,6 млрд грн

Облігації не будуть переводити у гроші, запевняє влада.

Мінфін почав докапіталізацію Приватбанку на 38,6 млрд грн
Фото: EPA/UPG

Міністерство фінансів прийняло рішення про збільшення розміру статутного капіталу Приватбанку шляхом приватного розміщення додаткових акцій наявної номінальної вартості за рахунок додаткових внесків на суму 38,564 млрд грн.

Про це банк повідомив у системі розкриття інформації Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

23 червня Кабмін прийняв постанову про докапіталізацію Приватбанку на 38,5 млрд грн, з яких спочатку 22,5 млрд грн мають бути внесені у капітал.

Збільшення капіталу відбудеться у два етапи шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики. Перший з них буде на суму 22,5 млрд гривень.

Монетизація цих облігацій не передбачена, тому Мінфін не очікує впливу на валютний курс і рівень інфляції.

Перший транш ОВДП у розмірі 22,5 млрд гривень покриє, зокрема, збитки, що виникли через шахрайські дії напередодні націоналізації Приватбанку. Він також дозволить створити резерви під портфель фінансового лізингу, якість обслуговування якого погіршилась після переходу банку в держвласність.

Решта 16 млрд гривень - це обсяг капіталу, яким необхідно покрити уцінку основних засобів.

Нацбанк запевняє, що проблем з живими грошима у Привату немає. Ліквідність перевищує 17 млрд гривень і 800 млн доларів.

21 грудня 2016 року Приватбанк перейшов у державну власність, оскільки попередні власники довели його до неплатоспроможності. Міністерство фінансів і Національний банк оцінили потребу капіталу Приватбанку у 148 млрд гривень. Мінфін докапіталізував банк на 116,8 млрд гривень, з яких на 9,8 млрд гривень - у 2017 році. З них були монетизовані 25,8 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram