ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфін вказав механізм для скасування податкових штрафів, що виникли через кібератаки

Постраждалим потрібно звертатися в ТПП для підтвердження форс-мажору.

Мінфін вказав механізм для скасування податкових штрафів, що виникли через кібератаки
Фото: dzvin.org

Міністерство фінансів заявило, що компанії, які не змогли вчасно зареєструвати податкові накладні через нещодавню кібератаку, будуть оштрафовані, але стягнення можна списати за ст. 101 Податкового кодексу - "Списання безнадійного податкового боргу".

"Несвоєчасна реєстрація накладних є підставою для застосування штрафів, але очевидно, що в цій ситуації стягнення штрафів із бізнесу було б украй несправедливим. На жаль, чинний Податковий кодекс не передбачає звільнення платника від відповідальності в такому випадку", - повідомила прес-служба Мінфіну в понеділок.

Тому відомство пропонує компаніям звертатися в Торгово-промислову палату України для підтвердження форс-мажору і в кіберполіцію для реєстрації кримінального провадження.

Це дозволить задіяти механізм списання безнадійного податкового боргу в зв'язку з форс-мажорними обставинами рішенням керівника податкового органу.

Мінфін, своєю чергою, зобов'язався розробити зміни до Податкового кодексу, які регулюватимуть подібні ситуації в майбутньому.

Нагадаємо, найбільша в історії України вірусна атака завдала серйозного удару по українському бізнесу. Повністю замороженим виявився фондовий ринок, частково були паралізовані банківська система і страховий ринок. І все це відбулося наприкінці кварталу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram