ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" подасть апеляцію на рішення Стокгольмського суду

Росіяни вимагали $47,1 млрд і збираються позиватися далі.

"Газпром" подасть апеляцію на рішення Стокгольмського суду
Фото: EPA/UPG

Голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що проміжне рішення Стокгольмського арбітражу щодо ціни на газ зобов'язує "Нафтогаз України" виплатити $1,7 млрд. Компанія вимагала значно більше і має намір позиватися далі.

Про це пише "Интерфакс".

"Було проміжне рішення Стокгольмського арбітражу. За попередньою економічною оцінкою, відповідно до попередніх рішень Стокгольмського арбітражу, стягнення з "Нафтогазу" на користь "Газпрому" перевищують $1,7 млрд. Водночас аргументація арбітрів з багатьох питань проміжного рішення видається недостатньою. І "Газпром" прийняв рішення оскаржити проміжне рішення в апеляційному суді Швеції", - сказав Міллер під час прес-конференції за підсумками річних зборів акціонерів.

Нагадаємо, минулого тижня "Нафтогаз України" повідомив про скасування низки вимог "Газпрому" Стокгольмським арбітражем. Зокрема, голова українського держхолдингу Андрій Коболєв повідомив про скасування правила "бери або плати".

Президент Петро Порошенко заявив, що це "переконлива перемога" України.

Російський "Газпром" відмовився визнавати поразку.

Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма (Стокгольмський арбітраж) розглядає дві справи: про контракт на постачання газу і контракт на його транзит.

У першій справі розглядають зустрічні позови, подані в червні 2014 року. Сума вимог України щодо нього становила 18 млрд доларів (з них 14,1 млрд - перегляд ціни на газ, куплений з 20 травня 2011 року по жовтень 2015 року), а Росії - 47,1 млрд доларів (в тому числі 34,5 млрд - санкції за порушення принципу "бери або плати").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram