ГоловнаЕкономікаБізнес

Обухів має намір відмовитися від допорогових закупівель на ProZorro

"Чиновники зможуть, як раніше, вибирати виконавців робіт на свій розсуд".

Обухів має намір відмовитися від допорогових закупівель на ProZorro
Фото: 5.ua

У четвер, 27 червня, Обухівська міська рада планує фактично відмовитися від допорогових закупівель на ProZorro.

Про це йдеться в проекті рішення, текст якого є у LB.ua.

Згідно із законодавством, допороговими вважаються закупівлі, загальна запланована сума яких менш ніж 200 тисяч гривень для товарів і послуг та менш ніж 1,5 млн гривень для робіт. Вони можуть здійснюватися шляхом прямих договорів.

Обухів на місцевому рівні встановив собі ще більш жорсткі обмеження. З 1 серпня 2016 року допороговими почали вважатися всі закупівлі на суму 50 тис. гривень, а з 1 лютого 2017 року - 10 тисяч гривень.

Тепер депутати збираються різко підвищити суму "допорогів". Для товарів і послуг вона становитиме 199,9 тис. гривень, а для робіт - 1,4 млн гривень.

"За своєю суттю - це спроба місцевої влади повністю відмовитися від допорогових закупівель [на ProZorro], тому що, як показує практика, дуже мало товарів закуповують більш ніж на 200 тисяч. І щось мені підказує, що в цій межі від 199 900 грн до визначених у законі порогів узагалі не буде закупівель. Отже, міська рада вирішила "по-тихому" провести відповідні зміни в рішення, щоб не привертати увагу. Все це може позбавити закупівлі контролю і належної уваги з боку громадськості", - розповів LB.ua фахівець Transparency Іnternational Україна Іван Лахтіонов.

За словами депутата Обухівської міськради від "Свободи" Богдана Яцуна, в міськраді мотивують свою позицію тим, що в нинішніх умовах вибір підрядника вимагає багато часу, в зв'язку з чим зриваються терміни виконання замовлень.

"У мера міста, який балотувався від "Нашого краю" [Олександра Левченка] є підтримка більшості в міськраді, тому від його позиції залежатиме, прийме міськрада рішення чи ні. У разі позитивного рішення міські чиновники зможуть, як раніше, вибирати виконавців робіт на свій розсуд, що збільшить корупційні ризики, для подолання яких і було введено систему ProZorro", - розповів він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram