ГоловнаЕкономікаДержава

Порошенко ветував мораторій на банкрутство "Чорноморнафтогазу" до 2019 року

Пропозиції Порошенка до ветованого закону поки що немає.

Порошенко ветував мораторій на банкрутство "Чорноморнафтогазу" до 2019 року
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко ветував закон, який передбачає мораторій на банкрутство державної акціонерної компанії "Чорноморнафтогаз" (100% належить компанії "Нафтогаз України") до 1 січня 2019 року.

Про це свідчать дані на сторінці законопроекту на сайті Верховної Ради.

Згідно з документом, Державна служба геології та надр буде зобов'язана продовжувати терміни дії спеціальних дозволів на користування надрами "Чорноморнафтогазу" на ділянки, розташовані на непідконтрольній Україні території Кримського півострова і континентального шельфу.

До другого читання комітет Ради з питань паливно-енергетичного комплексу пропонував ввести мораторій до того моменту, поки не відбудеться повернення Кримського півострова під українську юрисдикцію, але ця правка не була підтверджена в залі.

Пропозиції Порошенка до ветованого закону наразі відсутні.

Нагадаємо, 17 березня 2014 року влада анексованого Росією Криму "націоналізувала" майно "Чорноморнафтогазу" на території півострова і в межах континентального шельфу. Компанія зберегла юридичний статус на контрольованій Україною території та протягом 2014-2015 років займалася роботою з відновлення документів на право власності на втрачені в результаті анексії Криму активи.

У цей час "Чорноморнафтогаз", зареєстрований у Києві, вживає заходів для налагодження господарської діяльності, займається відновленням втрачених документів і формуванням доказової бази для міжнародних судів проти РФ. Балансова вартість втрачених активів товариства становить 14,9 млрд гривень.

У жовтні 2016 року компанія "Нафтогаз" і шість її дочірніх компаній - "Чорноморнафтогаз", "Укртрансгаз", "Лікво", "Укргазвидобування", "Укртранснафта" і "Газ України" - ініціювали арбітражне провадження проти Росії з вимогою відшкодувати збитки, завдані незаконним захопленням нею активів групи в Криму, які "Нафтогаз" попередньо оцінив в 2,6 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram