ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін укотре продовжив надзвичайний стан в енергетиці

Енергосистемою України продовжать керувати в ручному режимі.

Кабмін укотре продовжив надзвичайний стан в енергетиці
Фото: atom.gov.ua

Уряд на засіданні в середу продовжив дію надзвичайного стану в енергетиці ще на місяць.

Це вже четверте продовження НС в енергетиці, він діє з 17 лютого і був введений у відповідь на повне припинення поставок антрацитового вугілля з непідконтрольної території Донецької та Луганської областей.

Для кінцевих споживачів електроенергії надзвичайний стан означає можливі (за необхідності) тимчасові відключення електроенергії (так звані "віялові відключення"), які центральний диспетчер енергосистеми має право застосовувати у разі дефіциту потужності в системі.

У комерційному плані надзвичайний стан означає, що енергосистема переходить у ручне управління, і цінові заявки в тепловій генерації не застосовуватимуться.

Надзвичайний стан розширює повноваження центрального диспетчера НЕК "Укренерго", який отримав право в ручному режимі регулювати вироблення електроенергії кожної конкретної ТЕС.

Також буде знижено вимогу так званого мінімального гарячого резерву теплової генерації з 1000 МВт до 500 МВт (необхідний для швидкої компенсації потужності в разі аварійного відключення блоку АЕС).

Надзвичайний стан передбачає перехід блоків атомних електростанцій на роботу в режимі тижневого маневрування (часткове розвантаження буде здійснюватися в п'ятницю і відновлення повної потужності в понеділок).

Задекларованою метою таких заходів є економія споживання антрацитового вугілля, поставки якого на ТЕС було припинено 13 лютого внаслідок блокади залізничного сполучення через лінію розмежування.

Нагадаємо, в Україні вже неодноразово вводили режим НС на оптовому ринку електричної енергії. За керування Арсенія Яценюка це робили шість разів. Останній період НС припав на кінець 2015 року - початок 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram