ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна зняла останній правовий бар'єр для зберігання європейського газу в ПСГ

Українські сховища останніми роками заповнені менш ніж на 50%.

Україна зняла останній правовий бар'єр для зберігання європейського газу в ПСГ
Фото: EPA/UPG

Компанія "Укртрансгаз" 1 червня отримала дозвіл відкрити митний склад на базі підземних газових сховищ. Це дозволить протягом трьох років зберігати іноземний газ в Україні без сплати податків і митних зборів.

Про це повідомляють на сайті УТГ.

"Раніше митне оформлення природного газу, яке транспортують на митну територію України для його зберігання в ПСГ, можна було проводити тільки в митному режимі «транзит». Також положеннями Митного кодексу України встановлено строки транзитних перевезень трубопровідним транспортом - 31 добу. Такі умови не були економічно прийнятними для більшості іноземних газових трейдерів. Відтепер митне оформлення газу, який надходитиме з-за кордону для зберігання в українських ПСГ , здійснюється в режимі «митний склад». Створення такого складу дозволяє компаніям, у тому числі іноземним, зберігати газ на території України протягом 1095 днів без сплати будь-яких податків і митних зборів під час подальшого транспортування природного газу з території України", - заявили в компанії.

Робота над таким механізмом тривала останній рік.

"Тож в українському законодавстві усунено всі правові бар'єри для надання нерезидентам послуг зберігання природного газу в ПСГ", - заявив "Укртрансгаз".

Загальний обсяг сховищ газу в Україні - 31 млрд кубометрів, але останніми роками вони завантажені менш ніж на 50%. Водночас у сусідів України - Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини, Молдові - існує дефіцит потужностей. Україна готова надавати послуги зберігання газу обсягом понад 14 млрд кубометрів за ціною близько 0,4 євро/МВт за цикл зберігання.

Впровадження нової послуги збільшить доходи від діяльності зі зберігання газу і, відповідно, відрахування до державного бюджету України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram