ГоловнаЕкономікаБізнес

НБУ визнав, що рівень інфляції у 2017 році може перевищити його прогноз

Ціни зростають швидшими темпами.

НБУ визнав, що рівень інфляції у 2017 році може перевищити його прогноз
Фото: forbes.net.ua

Динаміка індексу споживчих цін і його складових у травні свідчить про те, що фактичний рівень інфляції за підсумками року може виявитися вищим від прогнозного - 9,1%.

Про це повідомляють на веб-сайті Національного банку України.

Минулого місяця фактична інфляція склала 13,5% порівняно з травнем 2016 року і 1,3% порівняно з квітнем 2017 року. Це вище, ніж очікував регулятор. Нацбанк пояснює такі показники передусім вищими темпами зростання цін на сирі продукти і посиленням впливу адміністративних чинників.

Продовольчі товари за місяць зросли на 4,7%. Зростання цін було очікуваним, але його динаміка виявилася вищою від прогнозованої. Перш за все, прискорилося підвищення цін на м'ясо та молоко у зв'язку з вищими світовими цінами й інтенсивним експортом. Заморозки в травні призвели до скорочення внутрішньої пропозиції овочів, дефіцит компенсувався дорогою імпортною продукцією. Також прискорилося зростання цін на фрукти. Водночас у травні подешевшали яйця внаслідок збереження часткових обмежень на експорт продукції птахівництва.

Також Нацбанк відзначає вплив на інфляцію підвищення тарифів на холодну воду і водовідведення, яке відбулося 12 травня. Крім того, в травні істотно прискорилося зростання цін на тютюнові вироби у зв'язку з проблемами з дистрибуцією.

Нагадаємо, цільовий коридор інфляції на 2017 рік, встановлений Національним банком, перебуває в районі 8% +/- 2 п.п. При цьому Кабінет Міністрів прогнозує 11,2%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram