ГоловнаЕкономікаДержава

На конфіскацію $1,5 млрд оточення Януковича надійшла апеляція

Кіпрські компанії мають намір позиватися до України.

На конфіскацію $1,5 млрд оточення Януковича надійшла апеляція
Фото: tsn.ua

Низка кіпрських компаній оскаржили рішення Краматорського міського суду Донецької області про конфіскацію 1,5 мільярда доларів оточення Віктора Януковича.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

Видання отримало лист адвокатів Дмитра Щербини і Максима Коваленка, які представляють інтереси компаній Akemi management ltd, Aldoza investments ltd, Erosaria ltd, Opalcore ltd, Foxtron networks ltd, Loricom holding group ltd, Wonderbliss ltd.

У ньому сказано, що це інвестиційні компанії, які вкладали гроші в облігації внутрішньої державної позики України і які входять до переліку юридичних осіб, до яких застосовано спецконфіскацію.

"Наші клієнти вважають, і ми з ними згідні в тому, що в діях усіх причетних до прийняття і виконання вироку є склад злочину. Тому ми вже звернулися в НАБУ з відповідними заявами про вчинення кримінальних злочинів посадовими особами Ощадбанку, які, за офіційним повідомленням генерального прокурора Україна, вже виконали рішення, якого немає в Єдиному реєстрі судових рішень, і прокурором, який забезпечив його виконання, схиливши до укладення угоди про "міжнародну злочинну схему" пана Кашкіна", - йдеться в листі.

Компанії стверджують, що під час розгляду справи і винесення рішення було свідомо допущено кілька суттєвих порушень законодавства. Зокрема, судовий розгляд відбувся таємно, без виклику іноземних інвесторів, до майна яких застосована спецконфіскація, хоча, згідно із законодавством, треті особи, щодо майна яких застосовують спеціальну конфіскацію, мають ті самі права, що й обвинувачені.

Нагадаємо, 1,5 мільярда доларів оточення Віктора Януковича конфісковано в рамках вироку, винесеного соратникові олігарха Сергія Курченка Аркадію Кашкіну. Кошти конфісковано з рахунків Ощадбанку і ПриватБанку. Значна їхня частина - це облігації внутрішньої держпозики.

Гроші, згідно із заявами українських посадових осіб, уже передано в казну.

Аркадій Кашкін - екс-директор компанії "Газ України-2020" Сергія Курченка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram