ГоловнаЕкономікаБізнес

Арештований термінал Курченка в порту Рені відійшов держпідприємству УПЕК

Перевалка "Лагуна-Рені" була задіяна в схемі "перерваного транзиту".

Арештований термінал Курченка в порту Рені відійшов держпідприємству УПЕК
Фото: topor.od.ua

Перевалка скрапленого газу "Лагуна-Рені" в Ренійському морському торговельному порту, яку використовували в схемах Курченка, відійшла в оперативне управління державного підприємства УПЕК ("Українська паливно-енергетична компанія").

Про це йдеться в наказі Міністерства енергетики та вугільної промисловості №343 від 18 травня.

У березні 2017 року перевалку було арештовано Приморським районним судом Одеси в рамках розслідування розкрадання державних коштів компаніями олігарха-втікача Сергія Курченка.

За версією слідства, посадові особи ТОВ "Лагуна-Рені" в 2012-2014 роках допомагали ввозити під виглядом подальшого транзиту нафтопродукти, які насправді продавали в країні без сплати податків і зборів ("перерваний транзит"). Співробітники компанії вносили в офіційні документи недостовірні відомості про переміщення нафтопродуктів автомобільним транспортом, заїзду на територію порту, завантаження на судна та інші відомості, пов'язані з митним і прикордонним оформленням виходу суден із портів.

УПЕК - нове державне підприємство, його реєстрація була оформлена лише наприкінці березня. Основний вид діяльності - оптова торгівля твердим, рідким і газоподібним паливом. Окрім того, ДП УПЕК може займатися роздрібною торгівлею паливом, виробництвом продуктів нафтопереробки, оптовою торгівлею хімічними продуктами, наданням допоміжних послуг у сфері видобування нафти та природного газу, наданням в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.

В. о. директора підприємства - Микола Гандзюк, який у 2006 році був генеральним директором ДП "Укртранснафтопродукт".

Видання "Економічна правда" наприкінці квітня оприлюднило матеріал, в якому йдеться, що підприємство контролює "команда президента" і незабаром отримає в управління мережу АЗС "БРСМ" і Одеський нафтопереробний завод.

Нагадаємо, Сергій Курченко проходить підозрюваним у декількох кримінальних справах. Зокрема, йому закидають розкрадання 5,6 млрд гривень, які належали Національному банку, Укргазбанку, ПАТ "Аграрний фонд", вкладникам Брокбізнесбанку і Реал Банку, а також понад 2 млрд гривень при операціях зі зрідженим газом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram