ГоловнаЕкономікаБізнес

Бізнес-література у фокусі Книжкового Арсеналу

Реагуючи на тренди українського книговидання, цьогорічний Книжковий Арсенал пропонує спеціальну програму, присвячену бізнес-літературі. Адже ця ринкова ніша, раніше майже не заповнена, протягом останніх років двох стала дуже насиченою – переважно за рахунок численних перекладів, переважно з англійської.

На території Арсеналу діятиме Бізнес-майданчик для переговорів між гравцями галузі – як українськими, так і іноземними. Також разом із Києво-Могилянською бізнес школою започатковано проект «Управлінські діалоги», де представлено українську бізнес-літературу та історії успішних українців.

LB.ua як інфоспонсор програми з бізнес-літератури пропонує звернути увагу на кілька тематичних новинок від українських видавництв, які будуть представлені на Книжковому Арсеналі у рамках циклу тематичних презентацій та дискусій.

  • Насім Талеб. Чорний лебідь. Про (не)ймовірне у реальному житті (Наш Формат)

Фото: litakcent.com

Цю книжку читають політики й бізнесмени, котрі прагнуть передбачити хід історії або й керувати ним. Але вона настільки захопливо написана, що припаде до душі кожному, хто цікавиться теорією ймовірності або любить слідкувати за тим, як змінюється світ (не втручаючись, а коментуючи – в соціальних мережах, на кухні чи у пабі); водночас викладене у цій книжці цілком можна застосувати до аналізу того, як складається ваше власне життя. Чорний лебідь – так Насім Талеб називає непрогнозовані події, що згодом виявляються ключовими. Бо чи багато світових економічних та політичних криз, війн, терористичних атак, знаменитих винаходів можна було передбачити, та ще й з хронологічною точністю? Так само трапляється з кожною людиною: шлюб, народження дітей, етапні кар’єрні моменти, хвороби та шалені несподіванки зазвичай відбуваються не за планом. Утім, Чорних лебедів можна приручити, переконаний автор – фінансовий гуру та філософ. Як?.. Почати зосереджуватися на цьому можна вже зараз, читаючи його книжки.

  • Томаш Седлачек. Економіка добра і зла. Слідами людських пошуків: від Гільгамеша до світової кризи (ВСЛ)

Томаш Седлачек з книгою
Фото: openrussia.org
Томаш Седлачек з книгою

Автор цієї книжки – економіст, радник президента Чехії Вацлава Гавела у 2001 – 2003 роках. «Деконструкція економіки через історичну реконструкцію» – таке одне із визначень, даних ним самим власній книжці. Науково-популярна праця, цікава насамперед тим, хто намагався розібратися у тому, що ж таке економіка і чому від неї так багато залежить у перебігу розвитку людської цивілізації, але не знав, з якого боку підступитися. Гуманітарії знайдуть тут багато знайомих прикладів, цитат та паралелей (так, і про Канта тут теж є!), і це, безперечно, має їм сподобатися – так само, як і доступний виклад, завдяки якому книжка перетворюється у «трояндово-виноградне» чтиво: приємно провести час, водночас засвоюючи корисну інформацію.

  • Фредерік Лалу. Компанії майбутнього (КСД)

Фото: nashformat.ua

Тут запропоновано кардинально новий підхід до структурної моделі компанії, а також подано аналіз наявних моделей у історичній перспективі. Часи змінюються, змінюється світогляд людей та ціннісна парадигма людства. Тож чи маємо ми працювати в такий же спосіб, як звикли? Що потрібно для того, щоб змінити світ, почавши зі своєї компанії – і чи це взагалі можливо, та як долати перешкоди? Це книжка для керівників, які шукають нові підходи до організаційного розвитку своїх підприємств. Автор виділяє кілька типів компаній та методів управління і маркує їх різними кольорами-метафорами. Помаранчева компанія – ієрархічна, тут усі чітко виконують вказівки; компанія майбутнього – Бірюзова, тут співробітники взаємодіють як живий організм, робота є не лише засобом заробітку, а перетворюється на енергетичне поле, коли навіть стратегія постає як результат взаємодії робітників, бюджетування вкрай спрощене, а конкуренти не сприймаються як «вороги», перетворюючись на попутників на шляху до спільної мети. 

  • 10 успішних українських брендів (Дискурсус)

Фото: kyiv.ridna.ua
Що може мотивувати більше, ніж історія успіху? А якщо це розповіді не про Стіва Джобса та Дональда Трампа, а про наших співвітчизників?.. Розділ про кожен з відомих українських брендів складається із двох частин: історії компанії та інтерв’ю із засновником або керівником. Український католицький університет, Форум видавців, ОККО, Українська Правда, Tabletochki… – читаючи про них, ви не лише знайдете афористичні вислови, які цілком можна роздрукувати і почепити над робочим столом як нагадування. Тут є справді цікаві кейси та поради: успішні люди говорять по суті і не шкодують ділитися корисними напрацюваннями. Адже вони розуміють: чим більше успішних компаній в Україні, тим легше їм разом працювати.

Бізнес-література та науково-популярна література на економічну тематику для України є сегментом книжкового ринку, який лише почав інтенсивно заповнюватися. Більшість наявних видань становлять переклади з іноземних мов (переважно з англійської), вітчизняний нон-фікшн – у меншості, але вже також починає з’являтися. Будь-яке обговорення теми під час великих книжкових подій не лише привертає увагу до окремих видань ніші, але й стимулює формування середовища людей, які мають спільні цінності і прагнення і здатні виробити єдину стратегію – щодо поліпшення рівня перекладів та виховання нової генерації перекладачів спеціальної літератури, щодо типу роботи із відомими персоналіями, які можуть поділитися досвідом у вигляді книжки, щодо того, як працювати в умовах українського книговидання й книгорозповсюдження і як їх змінювати.

Оксана ЩурОксана Щур, літературна критикиня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram