ГоловнаЕкономікаБізнес

СБУ: приватний бізнес може використовувати 1С

Держпідприємствам дозволили працювати з програмою до кінця року.

СБУ: приватний бізнес може використовувати 1С

СБУ роз'яснила ситуацію з використанням в Україні програмного продукту 1С, розробник і постачальник якого потрапили під санкції.

"Програма 1С - монополіст ринку, працює багато років, і дуже незручно буде бізнесу переходити на інші продукти. Можу сказати, що приватного сектора це взагалі не стосується, ми не можемо впливати на приватний сектор, щось йому нав'язувати, ми можемо тільки рекомендувати звернути увагу на те, що дані, які виходять від ваших бізнес-структур, обробляються в РФ", - сказала заступник начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Юлія Лапутіна під час круглого столу, пише "Інтерфакс-Україна".

За словами Лапутіної, працювати з російськими сервісами в умовах війни "не зовсім нормально", але це право приватного бізнесу - користуватися продуктом чи ні.

"Рішення, яке впроваджено щодо 1С, для державних структур передбачає, що цей фіскальний рік ми завершуємо в діючому режимі, тому що відбулися тендери. У наступному фіскальному році ця компанія не зможе брати участь у тендерах і, відповідно, працювати на цьому ринку", - зазначила Лапутіна.

Вона відкинула обшуки СБУ на підприємствах через 1С.

"СБУ насправді не має жодних питань до приватного сектору, який працює на законних підставах, і з питаннями про 1С ніхто ні до кого приходити не буде. Крім того, такі візити виглядали б абсурдними: ми повинні були б до кожного з'явитися. Такого не буде, буде повністю дотримано закону", - резюмувала Лапутіна.

Нагадаємо, напередодні секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що державні та бюджетні заклади негайно відмовляться від використання 1С.

Виробник програмного забезпечення ТОВ "1С" (Москва) і дочірнє підприємство "Єврософтпром", яке володіє авторськими правами на лінійку програмних продуктів "1С: Підприємство" в Україні, потрапили під санкції на три роки. Українським держкомпаніям заборонено купувати продукти ТОВ "1С".

До ТОВ "1С" і "Єврософтпром" будуть застосовані блокування активів; обмеження торгових операцій; заборона на виведення капіталів за межі України; зупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань; обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування; заборона передачі технологій, прав на об'єкти права інтелектуальної власності; їм не видаватимуть ліцензії на ввезення або вивезення валюти.

"Єврософтпром" продовжить надавати оновлення для існуючих клієнтів, але не зможе продавати нові продукти.

В Україні програмними продуктами "1С: Підприємство" користується близько 300 тис. компаній. Це система класу ERP (Enterprise Resource Planning - управління ресурсами підприємства), тобто корпоративна інформаційна система для автоматизації планування, обліку, контролю і аналізу всіх основних бізнес-процесів і вирішення бізнес-завдань підприємства загалом. Вона складається з різних модулів, наприклад, бухгалтерський і податковий облік, управління складом, транспортом тощо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram