ГоловнаЕкономікаФінанси

ГПУ: Слідство не встановило причетність Бойка до закупівлі бурових установок за завищеними цінами

Жоден зі свідків у справі не вказав на причетність Бойка.

ГПУ: Слідство не встановило причетність Бойка до закупівлі бурових установок за завищеними цінами
Фото: Александр Ратушняк

Слідство не встановило причетності депутата від Опозиційного блоку Юрія Бойка до закупівлі у 2011 році за завищеними цінами плавучих бурових установок для державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз".

Про це повідомила у Фейсбуці прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

Вона опублікувала доповідну записку начальника департаменту спецрозслідування Сергія Горбатюка на ім'я генпрокурора Юрія Луценка про розслідування кримінального провадження за фактом закупівлі двох самопідйомних плавучих бурових установок за завищеними цінами.

"Слідством на цей момент не встановлені факти підписання від імені Бойка Ю. А. документів (наказів, листів, протоколів, узгоджень та інших) про проведення закупівель СПБУ, а допитані під час досудового розслідування свідки про безпосередню його участь у злочинній схемі закупівлі платформ за завищеними цінами не повідомляли, у зв'язку з чим прямих доказів такої участі не знайдено і проект повідомлення про підозру не складався", - йдеться в доповідній.

На момент закупівлі установок Бойко був міністром енергетики та вугільної промисловості.

Нагадаємо, 2011 року держпідприємство "Чорноморнафтогаз" придбало дві глибоководні бурові платформи по 400 млн доларів кожну. Угоди були оформлені через посередників, що дало привід запідозрити корупцію. У 2013 році норвезька фірма Ferncliff повідомила, що у 2012 році продала бурову установку через свою дочірню фірму безпосередньо "Нафтогазу" за $220 млн, тоді як у "Нафтогазі" заявляли, що придбали її через Ризьку судноверф за $400 млн. Юрій Бойко обіймав посаду міністра енергетики у 2011 році, і за його прізвищем бурові платформи охрестили "вишками Бойка". Крім того, є непрямі ознаки, що Бойко причетний до цього корупційного придбання.

У 2014 році обидві вишки перейшли у власність Росії, коли вона анексувала Крим. При цьому вони залишалися на Одеському родовищі, яке набагато ближче до материкової частини України, ніж до півострова. У грудні 2015 року РФ відвела "вишки Бойка" ближче до Криму.

У січні український суд арештував захоплені Росією бурові установки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram