ГоловнаЕкономікаБізнес

ФДМ програв Фірташу суд на $251 млн

У фонді заговорили про банкрутство Одеського припортового заводу.

ФДМ програв Фірташу суд на $251 млн
Дмитрий Фирташ
Фото: Макс Левин

Фонд державного майна, в управління якого передали державний Одеський припортовий завод, програв апеляцію на рішення про стягнення з ОПЗ 251,2 млн доларів на користь Ostchem Holding Дмитра Фірташа. Вердикт суду набув чинності.

Про це на засіданні Кабінету Міністрів сказав в.о. голови ФДМ Дмитро Парфененко.

"Учора, 10 травня, апеляційний суд відхилив усі наші апеляції та клопотання і залишив чинним рішення Южненського міського суду. Фактично цим рішенням відкрито потенційний шлях до банкрутства підприємства", - сказав він.

За словами Парфененка, представники ОПЗ не з'явилися на розгляд судом апеляції 10 травня.

ФДМ має намір подавати касаційну скаргу.

Міністр юстиції Павло Петренко закликав Генеральну прокуратуру долучитися до справи під час розгляду касаційної скарги, прем'єр-міністр Володимир Гройсман підтримав цю ідею.

Нагадаємо, борг ОПЗ перед Фірташем виник у 2013 році, коли Ostchem був єдиним постачальником природного газу на завод. Газ є сировиною для виробництва мінеральних добрив.

25 липня 2016 року Стокгольмський арбітраж підтвердив борг ОПЗ у розмірі 193,258 млн доларів і пеню в розмірі 57,977 млн доларів. У грудні Ostchem почав процедуру стягнення з ОПЗ цього боргу в українському суді. 6 березня суд першої інстанції постановив стягнути з ОПЗ 251 млн доларів на користь Фірташа. ФДМ і ОПЗ подали апеляцію, відтермінувавши таким чином набрання рішенням чинності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram