ГоловнаЕкономікаДержава

Пенсійна реформа в кращому разі буде прийнята в липні, - експерт

"Жодних гарантій, що пенсійна реформа відбудеться, на жаль, немає".

Пенсійна реформа в кращому разі буде прийнята в липні, - експерт
Марианна Онуфрик
Фото: Макс Требухов

Пенсійна реформа щонайшвидше буде прийнята у Верховній Раді в липні.

Таку думку на круглому столі в Інституті Горшеніна висловила Маріанна Онуфрик, експерт Інституту суспільно-економічних досліджень.

"У кращому разі вона буде в липні місяці, тому що закон повинен пройти два читання у Верховній Раді, а це питання дуже гаряче. Дуже багато потрібно буде провести політичних переговорів. Тому жодних гарантій, що пенсійна реформа відбудеться, на жаль, немає. Але те, що реформа вимагає негайного реформування, ні в кого не викликає сумніву", - вважає вона.

Онуфрик підкреслила, що пенсійна реформа стосується не тільки пенсіонерів, а багато в чому - працюючого населення і навіть дітей.

"Запровадження другого накопичувального рівня вже через 10-15 років здатне істотно поліпшити ситуацію в державі. Тому що той внутрішній інвестиційний ресурс, якого нам дуже не вистачає, в більшості розвинених країн світу це накопичення громадян, які є довгими грошима і дозволяють знизити облікову ставку", - сказала Онуфрик.

Як приклад вона привела США, де накопичувальні пенсійні фонди інвестували в економіку 14 трильйонів доларів. В Японії ця сума склала понад трильйон, у Кенії - більш нід 8 млрд доларів.

Вона додала: що швидше Україна запустить накопичувальну систему, то швидше пенсії наблизяться до гідного рівня.

Нагадаємо, 3 квітня 2017 року рада директорів МВФ завершила третій перегляд програми розширеного фінансування EFF для України. МВФ закликав українську владу прискорити структурні реформи, починаючи з приватизації і розвитку ринку сільськогосподарських земель, і вказав на відсутність конкретних результатів у боротьбі з корупцією. Крім того, на думку МВФ, Україна не може відкладати проведення масштабної пенсійної реформи, включаючи підвищення ефективного пенсійного віку.

Пенсійна реформа - ключова вимога для отримання п'ятого траншу МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram