ГоловнаЕкономікаБізнес

У зоні відчуження розпочалося будівництво центрального сховища ядерного палива

ЦСВЯП дозволить економити $200 млн на рік.

Міністерство екології та природних ресурсів оголосило про початок будівництва Центрального сховища для відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) українських атомних електростанцій. Його розташують в зоні відчуження.

Фото: menr.gov.ua

"Побудувавши власне сховище, Україна вже через кілька років може його окупити. Зона відчуження має всі можливості для реалізації цього проекту і його будівництво буде відбуватися за найвищими світовими стандартами екологічної безпеки", - цитує прес-служба міністра Остапа Семерака.

Нагадаємо, що рішення про розміщення ЦСВЯП в зоні відчуження було ухвалене в лютому 2012 року. Майданчик будівництва розташований між колишніми селами Стара Красниця, Буряківка, Чистогалівка і Стечанка Київської області. Ємність ЦСВЯП - 458 контейнерів на 16529 відпрацьованих тепловиділяючих збірок.

Проектування та будівництво сховища буде здійснювати "Енергоатом", а постачання спеціального обладнання для сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива і його транспортування - корпорація Holtec.

В серпні 2016 року Україна уклала кредитну угоду з американським банком на 260 млн доларів для фінансування будівництва ЦСВЯП.

Спорудження сховища дозволить "Енергоатому" значно скоротити витрати, пов'язані з поводженням з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП), яке зараз переважно вивозиться на тимчасове зберігання в РФ. Вартість послуг російських компаній за зберігання ВЯП щорічно обходиться "Енергоатому" майже у $200 млн.

"Енергоатом" є оператором всіх чотирьох нинішніх АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram