ГоловнаЕкономікаДержава

Проект кримських ТЕС зіткнувся з проблемою відсутності турбін

"Станції вже побудували... а турбін немає".

Проект кримських ТЕС зіткнувся з проблемою відсутності турбін
Фото: rostec.ru

Російський проект із будівництва в окупованому Криму двох теплових електростанцій фактично зупинився через відсутність турбін. На станціях планували встановити чотири газові турбіни німецького концерну Siemens, але він забороняє використовувати їх у Криму через санкції.

Про це пише Reuters.

"Електростанції будували під турбіни Siemens. Я в 2014 році попереджав, що будуть проблеми. У Росії за 20 з гаком років втрачено здатність виробляти турбіни такої потужності... Мені було зрозуміло, що це може скінчитися погано. Воно і скінчилося погано. Станції вже побудували, а турбін немає", - цитує видання колишнього кремлівського намісника в Севастополі Олексія Чалого.

Поточне технічне рішення обох станцій передбачає встановлення газових турбін потужністю 160-187 МВт. Єдиним російським виробником таких турбін є спільне підприємство Siemens і концерну "Силові машини" в Санкт-Петербурзі, в якому в німецького акціонера 65%.

Тому зараз у Росії шукають альтернативні варіанти.

Наприклад, обговорюється можливість встановлення турбін по 25 МВт, які виробляє російський холдинг ОДК.

Також розглядають купівлю турбін в Ірані. Там немає власної технології випуску газових турбін середньої потужності. Але Тегеран може випускати турбіни за ліцензією однієї з глобальних інжинірингових фірм.

Третій варіант - використання західних турбін, які були куплені до санкцій. Компанія "Технопромекспорт", яка будує ТЕС, уже провела переговори в різних країнах з усіма власниками турбін такого класу, зробленими до введення санкцій. Але знайти достатню кількість сумісних турбін від одного виробника важко. І навіть якщо повний набір буде знайдено, потрібна участь виробника для того, щоб вони запрацювали, що потенційно загрожує порушенням санкцій.

Російська влада планувала, що перша черга станцій у Севастополі та Сімферополі на 570 мегават буде введена в експлуатацію у вересні 2017 року, друга черга зі збільшенням потужності до 940 мегават - у березні 2018 року.

Тепер ці терміни доведеться переглядати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram