ГоловнаЕкономікаБізнес

Ахметов збіднів на мільярд у рейтингу "Фокуса"

Петро Порошенко опустився на 10-те місце.

Ахметов збіднів на мільярд у рейтингу "Фокуса"
Фото: zn.ua

Рейтинг 100 найбагатших людей України за версією журналу "Фокус" за підсумками 2016 року знову очолив власник групи СКМ Рінат Ахметов. Статки олігарха журнал оцінив у $2,2 млрд. Рік тому "Фокус" оцінив активи Ахметова в $3,1 млрд.

Як зазначає "Інтерфакс-Україна", в рейтингу "Фокуса", як і рік тому, друге, третє і четверте місця займають відповідно: співвласники групи "Приват" Ігор Коломойський ($1,2 млрд) і Геннадій Боголюбов ($1,2 млрд), власник EastOne Віктор Пінчук ($1,1 млрд). Якщо вірити оцінкам журналу, то за рік усі вони втратили по $200 млн.

На п'яте місце з 10-го за підсумками 2016 року піднявся власник "Кернел Груп" Андрій Веревський ($871 млн проти $642 млн у рейтингу за 2015 рік), а власник "Миронівського хлібопродукту" Юрій Косюк, який займав п'яте місце в 2015 році ($738 млн проти $769 млн), посів шосте місце.

На сьому позицію з шостої змістився власник DCH Group Олександр Ярославський ($734 млн), а на восьму з 18-ї піднявся власник Ferrexpo Костянтин Жеваго ($635 млн проти $397 млн).

Дев'яте місце, як і раніше, займає власник Group DF Дмитро Фірташ ($623 млн проти $665 млн), а на 10-те місце з восьмого змістився президент України і власник Roshen Петро Порошенко ($589 млн проти $679 млн).

Новими учасниками рейтингу стали: співвласник телеканалу "Інтер" Валерій Хорошковський (20-те місце, $356 млн), голова ради директорів MCG Павло Фукс (24-те місце, $ 270 млн), власник і президент групи компаній "Прометей" Рафаель Гороян (65-те місце, $90 млн), співвласник "Імексбанку" Леонід Клімов (71-ше місце, $75 млн), який Олександр Табалов, який очолював "Формулу смаку" (74-те місце, $70 млн), співвласник "Калинового краю" Геннадій Бобов (75-те місце, $69 млн), найбільший акціонер Новокраматорського машзаводу Георгій Скудар (79-те місце, $63 млн), голова і співвласник Крюківського вагонодудівного заводу Володимир Приходько (83-тє місце, $62 млн).

Також новачками рейтингу стали: екс співвласник ТРЦ Skymall Андрій Адамовський, власник компанії "Біосфера" Андрій Здесенко, президент групи "Ковальська" Олександр Пилипенко, голова "Атолл Холдинг" Олег Боярин, співвласники Nemiroff Яків Грибов і Анатолій Кіпіш, засновник групи "Агроспецсервіс" Сергій Тарасов, керівник LNZ Group Дмитро Кравченко, голова "Рудь" Петро Рудь.

Рейтинг враховує не тільки українських громадян, але і експатів, які заробили основний капітал в Україні. При розрахунку враховувалися основні бізнес-активи, що належать підприємцям. Також враховувався кеш, отриманий від продажу бізнесу за останні вісім років.

Нагадаємо, шість українських бізнесменів увійшли до щорічного рейтингу мільярдерів за версією американського журналу Forbes, який було оприлюднено в березні. При цьому активи Ахметова журналісти оцінили в $4,6 млрд (у торішньому рейтингу було $2,3 млрд), що дозволило йому піднятися на 359-те місце в свіжому рейтингу (в торішньому рейтингу було 771-ше).

На 1468-му місці в рейтингу розмістився співвласник групи "Приват" Геннадій Боголюбов з капіталом $1,4 млрд.

Власник "Миронівського хлібопродукту" Юрій Косюк разом із власником Ferrexpo Костянтином Жеваго (який повернувся в рейтинг Forbes) зайняли 1678-ме місце зі статком $1,2 млрд.

Активи Ігоря Коломойського і Віктора Пінчука оцінюють у $1,1 млрд. Вони розташувалися на 1795-му місці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram