ГоловнаЕкономікаДержава

Гройсман виступив за зниження ренти на видобуток газу до 12%

Зараз вона 29% для свердловин до 5 км завглибшки і 14% для понад 5 км завглибшки.

Гройсман виступив за зниження ренти на видобуток газу до 12%
Фото: Макс Требухов

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час щотижневої години запитань до Кабміну у Верховній Раді виступив за зниження ренти на видобуток газу.

"Нам потрібно нарощувати власний видобуток. За оцінкою експертів, ми можемо на 100% задовольнити власне споживання, але на це потрібні час і інвестиції. У нас був видобуток 55 млрд. Сьогодні впали на 20 млрд. З них тільки 14 млрд - державні, решта - приватний видобуток. Наше завдання - державний видобуток збільшити до 20 млрд до 2020 року. У 2016 році ми зупинили падіння видобутку, наростили, нехай і невеликий, але плюс у 100 млн кубів", - заявив Гройсман.

На його думку, з метою збільшення видобутку газу потрібно знижувати податкове навантаження.

"Ми обговорювали буквально нещодавно з фракцією Блоку Петра Порошенка, що потрібно створити сприятливі умови. І таких умов дві. Потрібно, врешті-решт, із 2018-го знизити ренту на видобуток газу, ввести єдину ренту на видобуток газу в розмірі 12%. Такий підхід може бути прийнятним. І друга позиція - потрібно зробити дерегуляцію", - заявив Гройсман.

Зараз ставки рентної плати для видобутку газу становлять 29% для свердловин до 5 км завглибшки і 14% для понад 5 км завглибшки.

З 2016 року Україна збільшила видобуток природного газу на 0,5%, або на 91 млн куб. м, до 19,987 млрд куб. м порівняно з 2015 роком (19,896 млрд куб. м).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram