ГоловнаЕкономікаДержава

Пташник закликала забезпечити незворотність покарання за участь у картелі

Програма "ліненсі" без цього неможлива.

Пташник закликала забезпечити незворотність покарання за участь у картелі
Виктория Пташник
Фото: Макс Требухов

Народний депутат Вікторія Пташник закликала забезпечити незворотність покарання за картельну змову. На її думку, в іншому разі боротися з такими явищами буде неможливо.

Про це вона сказала на круглому столі в Інституті Горшеніна.

Пташник підкреслила, що найефективніший метод боротьби з картелями - це програма пом'якшення відповідальності за участь у картелі ("ліненсі"). Але запустити її в нинішніх реаліях фактично неможливо, тому що компанії не бояться покарання.

"У нас бувають ситуації, коли на когось накладають штрафні санкції, а потім вони чомусь знижуються. Мені здається, що це підстава для суб'єктів господарювання і надалі порушувати конкурентне законодавство", - сказала вона.

Депутат повідомила, що проаналізувала рішення Антимонопольного комітету за останні три роки і виявила, що попереднє керівництво вельми широко застосовувало такий механізм, як перегляд своїх власних рішень.

"Вони накладали мільйонні штрафні санкції, а потім поверталися до тих справ і, керуючись мотивацією, що порушники перебувають у складній фінансовій ситуації, зменшували санкції в десятки разів", - заявила вона.

Як приклад вона назвала змову на торгах, оголошених "Укрпоштою". АМКУ виявив, що два автопостачальники домовилися про узгоджені дії, їх оштрафували: одного - на 50 млн гривень, іншого - на 27 млн гривень. Але потім ці санкції переглянули через нововиявлені обставини, і 50 млн гривень перетворилися на 100 тисяч, а 27 млн гривень - на 50 тисяч.

"Про яку незворотність покарання може йтися, якщо так просто взяти і винести рішення просто в Антимонопольному комітеті?" - заявила Пташник.

При цьому вона підкреслила, що потрібно розробити чітку методику накладення штрафів і механізм звільнення від відповідальності учасника картелю, який захоче про нього доповісти в АМКУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram