ГоловнаЕкономікаБізнес

Запуск українського супутника зв'язку запланували на кінець року

Форс-мажор з Кримом вдалося вирішити.

Запуск українського супутника зв'язку запланували на кінець року
Фото: wikipedia.org

Перший український телекомунікаційний супутник "Либідь" планується запустити на орбіту і ввести в експлуатацію в четвертому кварталі 2017 року, повідомив в.о. голови Державного космічного агентства України Юрій Радченко.

Оцінюючи ситуацію з реалізацією проекту в ефірі програми "Рандеву" на 5-му каналі, керівник українського космічного відомства нагадав: реалізація проекту була під загрозою зриву в зв'язку з анексією Криму і втратою українською стороною на півострові задіяної в проекті наземної інфраструктури, що залишилася. Взявши на себе додаткові фінансові зобов'язання, Україна забезпечила подолання форс-мажору: в 2014-2015 роках на материку створено новий центр управління польотом космічним апаратом, а також новий командно-вимірювальний пункт.

"Нині супутник повністю виготовлено, ракета-носій [для його запуску] готова на 85%", - уточнив Радченко. За його словами, щоб забезпечити запуск, керівництво України ухвалило рішення про дофінансування проекту в зв'язку з його подорожчанням ще на $17 млн.

"Останні наради і в РНБО, і в уряді дозволяють нам говорити про збільшення фінансування цієї програми", - сказав він.

Як уточнив Радченко, дофінансування планується забезпечити не за рахунок бюджетних коштів, а за рахунок здачі в оренду ресурсу супутника після його запуску.

"За умовами договору, канадська MDA ставить нам супутник на точку [забезпечує запуск на орбіту з заданими координатами], після цього здає його нам в експлуатацію", - також нагадав він, уточнивши, що супутник, РН і запуск космічного апарату на орбіту застраховані.

"Ми сподіваємося, що в четвертому кварталі супутник буде введено в експлуатацію", - сказав Радченко.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок в прес-службі ДКАУ, актуальні питання реалізації проекту "Либідь" планується обговорити в рамках наміченого на квітень візиту в Україну канадської MDA.

У 2009 році ДКАУ і канадська MacDonald Dettwiler and Associates (MDA) підписали контракт на створення супутника національної супутникової системи зв'язку (НССЗ) "Либідь", MDA виступає головним підрядником з створення системи. Супутник створюється на платформі Express 1000HТ ВАТ "Інформаційні супутникові системи ім. Решетнева" (РФ). Фінансування проекту забезпечено за рахунок залученого в 2009 році під держгарантії кредиту Канадського експортного агентства (EDS) обсягом $ 254,6 млн. Згідно з підписаним в березні 2012 року держадміністраціями зв'язку України (Держспецзв'язку) і Франції договором, "Либідь" буде працювати на геостаціонарній орбіті в орбітальній позиції 48 градусів східної довготи з використанням трьох променів: євро-українського, західно-африканського й індійського, які загалом зможуть забезпечувати трансляцію до 900 телевізійних каналів.

З літа 2014 року, за бажанням канадського генпідрядника, "Либідь" перебуває на відповідальному зберіганні на російському підприємстві "ІСС" (Красноярськ, РФ).

Спочатку запуск "Либіді" було намічено на 2012 рік, потім з технічних причин зміщено на 2013 рік, після - на квітень 2014 року, потім - на осінь 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram