ГоловнаЕкономікаДержава

У МВФ підтвердили виділення Україні $1 млрд

"Українська економіка демонструє ознаки відновлення", - заявив представник фонду.

У МВФ підтвердили виділення Україні $1 млрд
Фото: EPA/UPG

Рада директорів Міжнародного валютного фонду сьогодні завершила третій перегляд економічної програми України в рамках розширеного фінансування (EFF). Завершення цього огляду дозволяє виділити 734,05 млн СПЗ (близько 1 млрд доларів).

Так, загальний обсяг виділених коштів в Україні збільшиться до 8,38 млрд доларів до 2015 року.

Про це йдеться в повідомленні фонду, розісланому за підсумками завершення третього перегляду програми співпраці з Україною.

Разом з тим МВФ виступає за проведення ефективної приватизації і запуск ринку земель сільськогосподарського значення в Україні.

Після ухвалення рішення перший заступник директора-розпорядника МВФ Девід Ліптон повідомив, що українська економіка демонструє ознаки відновлення.

"Зростання економіки повертається, інфляція знижується, а міжнародні резерви подвоїлися. Цей прогрес багато в чому забезпечений рішучими діями влади, включаючи розумну макроекономічну політику", - зазначив він.

Водночас для досягнення більш швидкого і стійкого зростання, необхідного для підвищення доходів, потрібно прискорити структурні реформи для поліпшення бізнес-середовища та залучення інвестицій.

"Необхідно почати з приватизації та створення ринку сільськогосподарських земель", - повідомив представник МВФ.

Він також зазначив, що незважаючи на великі бюджетні коригування, державний борг залишається високим.

"Україна не може дозволити собі зволікати з всеосяжною пенсійною реформою, у тому числі шляхом підвищення ефективного пенсійного віку. Необхідні також постійні зусилля для поліпшення управління доходами та просування реформи державного управління", - вважають у МВФ.

Нагадаємо, в березні 2015 року МВФ відкрив чотирирічну програму EFF для України на суму $17 млрд. Вона передбачала проведення щоквартального перегляду програми та виділення Києву в 2015 році чотирьох траншів, у 2016 році - ще чотирьох. Однак до теперішнього часу країна отримала лише три транші: перший на $5 млрд у березні 2015 року, другий на $1,7 млрд у серпні 2015 року і третій на $1 млрд у вересні 2016 року.

Виділення четвертого траншу затягувалося через узгодження реформ, які Україна повинна провести. Зокрема, серед зобов'язань України пенсійна реформа і введення ринку землі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram