ГоловнаЕкономікаБізнес

Американська компанія, у якої Україна купує ядерне паливо, почала процедуру банкрутства (оновлено)

Її власник намагається позбутися мільярдних збитків.

Американська компанія, у якої Україна купує ядерне паливо, почала процедуру банкрутства (оновлено)
Загрузка кассет Westinghouse на ЗАЭС
Фото: energoatom.kiev.ua

Американська компанія Westinghouse Electric Co. звернулася в суд по захист від кредиторів у рамках процедури банкрутства.

Як зазначає "Інтерфакс-Україна", рішення про банкрутство було схвалено в середу радою директорів Toshiba Corp., материнською структурою Westinghouse.

Toshiba купила Westinghouse 2006 року за 5,4 млд доларів. 2013 року Westinghouse почала будівництво реакторів нового типу AP1000 на АЕС у Джорджії і Південній Кароліні. Проект обернувся масштабними перевитратами і спровокувала найгіршу фінансову кризу в історії Toshiba.

У середині лютого Toshiba оголосила про втрату $6,2 млрд через перевитрати коштів у рамках атомних проектів у США. Також японська компанія двічі переносила публікацію звітності за третій фінансовий квартал, що завершився в грудні 2016 року, через невизначеність навколо Westinghouse.

Банкрутство Westinghouse, на думку експертів, є для Toshiba єдиним способом обмежити ризики подальших збитків у підрозділі.

Оновлення. В офіційному релізі Westinghouse сказано, що банкрутство компанії не впливає на її діяльність в регіонах Азії і EMEA (Європи, Близького Сходу і Африки), в який входить і Україна. Клієнтам обіцяють "незмінно високу якість продукції і послуги" у звиклому порядку.

Такої самої думки в "Енергоатомі", який експлуатує українські атомні електростанції.

"Жодних проблем у нашій роботі немає, і ми сподіваємося, що Westinghouse виконає свої зобов'язання", - заявили агентству

РБК-Україна в прес-службі "Енергоатому".

Westinghouse є одним із двох постачальників ядерного палива в Україну. 2016 року Україна витратила 162 млн доларів на американське паливо і 388 млн доларів - на російське. Паливні збірки виготовляють на заводі у Швеції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram