ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд ЄС визнав законними санкції проти "Роснефти"

Росія програла перший позов щодо оскарження санкцій.

Суд ЄС визнав законними санкції проти "Роснефти"
Фото: EPA/UPG

Європейський суд у Люксембурзі визнав санкції ЄС проти російської держкомпанії "Роснефть" обґрунтованими, передає агентство Bloomberg із посиланням на рішення суду.

"Роснефть" подала позов до влади Великобританії про правомірність секторальних санкцій ЄС, введених проти Росії в 2014 році. На думку "Роснефти", Великобританія трактувала їх занадто широко, що призвело до додаткових невиправданих обмежень для роботи компанії на міжнародних ринках.

Однак у січні 2015 року Високий суд Лондона направив позов "Роснафти" в Суд ЄС, оскільки російська компанія оскаржувала постанови Євросоюзу й у британського суду немає повноважень виносити рішення про їх правомірність. "Роснефть" також оскаржує санкції ЄС безпосередньо в Європейському суді загальної юрисдикції (другому за значимістю в ЄС після Європейського суду), проте розгляд за цим позовом відкладено доти, доки не буде прийнято рішення Європейського суду за позовом, поданим до Великобританії.

"Роснефть" оскаржує європейські санкції проти нафтового сектору, які обмежують постачання товарів і послуг для використання в арктичних, глибоководних і сланцевих пошуках і у виробництві нафти в Росії, а також положення про цінні папери та кредитування, що обмежують надання фінансування і послуг з торгівлі акціями певним російським компаніям, у тому числі "Роснефти".

Позови в зв'язку з європейськими санкціями подали також "Газпром нефть", ВЭБ, Сбербанк і ВТБ. Справа "Роснефти" проти Ради ЄС є першою справою щодо оскарження санкцій, ініційованою російською компанією. У квітні минулого року "Газпром нефть" і Сбербанк отримали від Європейського суду пропозицію відкласти розгляд їх справ щодо санкцій до винесення рішення за аналогічним позовом "Роснефти".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram