ГоловнаЕкономікаДержава

АМКУ оштрафував нафтові компанії Коломойського на 1,4 млрд гривень

Проти цих самих компаній НАБУ розслідує кримінальне провадження.

АМКУ оштрафував нафтові компанії Коломойського на 1,4 млрд гривень
www.amc.gov.ua

Антимонопольний комітет України наклав штраф на компанію "Укртатнафта" (Кременчуцький нафтопереробний завод) і п'ять афілійованих із групою "Приват" компаній у розмірі 1 371,27 млн грн за змову на аукціонах з продажу сирої нафти і газового конденсату видобутку компанії "Укрнафта" в березні-липні 2015 року.

"Укртатнафта", НПК "Галичина", "Прикарпаттянафтотрейд", "Котлас", "Галнафта" і "Гарант-УТН" скоїли порушення у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів аукціонів з продажу нафти сирої і газового конденсату, йдеться в повідомленні АМКУ.

Штраф необхідно виплатити у двомісячний термін з дня отримання рішення.

Нагадаємо, у вересні 2016 року НАБУ порушило справу у зв'язку з утворенням у цих самих компаній боргу перед "Укрнафтою" майже на 8 млрд гривень за закупівлю нафти.

"Після аукціонів, які відбувалися без забезпечення справедливої конкуренції, ПАТ "Укрнафта" реалізувало низці "підприємств-переможців" нафту й інші речовини відповідно до укладених з ними договорів за заниженою вартістю. Надалі ПАТ "Укрнафта" були укладені додаткові угоди, якими відстрочено оплату за раніше поставлену нафту на кілька років. У результаті таких дій досі розрахунок з ВАТ "Укрнафта" за поставлену продукцію так і не проведено, чим завдано збитків державі в особливо великих розмірах - 7 млрд 744 млн 637 тис. грн", - повідомляло НАБУ.

У ПАТ "Укрнафта" державі належать 50% плюс одна акція, якими управляє державна НАК "Нафтогаз України". Решту акцій контролює група "Приват".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram