ГоловнаЕкономікаДержава

Україна скоротила виплати пенсій переселенцям майже втричі

Майже половина переселенців перестали отримувати пенсії в результаті верифікації.

Україна скоротила виплати пенсій переселенцям майже втричі
Фото: Александр Рудоманов

У 2016 році Пенсійний фонд переказав внутрішньо переміщеним особам пенсій на 11,5 млрд грн. При цьому 2016 року було виплачено 29,4 млрд гривень пенсій переселенцям.

Про це повідомляють у звіті голови ПФУ Андрія Зарудного.

Зазначають, що станом на серпень 2014 року на непідконтрольних територіях Донбасу було 1,278 мільйона пенсіонерів.

Станом на 1 січня 2016 року пенсії виплачували 956 тисячам переселенців.

У 2016 році всіх пенсіонерів-переселенців перевели на отримання виплат через Ощадбанк і запровадили їх постійну верифікацію, в тому числі шляхом видачі електронних пенсійних посвідчень. Пенсіонерам-переселенцям, які не звернулися за відновленням (підтвердженням) права на пенсійні виплати на підконтрольній території, виплати припинили.

"Тому в грудні 2016 року пенсії виплачувалися 548,9 тис. пенсіонерів з-поміж ВПО [внутрішньо переміщених осіб], що на 407,1 тис. менше порівняно з відповідним періодом 2015 року", - йдеться в документі.

Пенсійний фонд зазначає, що не має точних даних про чисельність пенсіонерів, які перебувають на непідконтрольній території, зокрема про померлих і тих, хто виїхав в інші країни.

Нагадаємо, на окупованих територіях Донецької та Луганської областей не виплачують українських пенсій і соцвиплат. Щоб їх отримати, жителям необхідно виїхати на контрольовану Україною територію і постійно там проживати. На практиці ж частина жителів "ДНР" і "ЛНР" лише реєструються в Україні, але жити повертаються назад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram