ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна ввела на 1 рік санкції проти Сбербанку, ПІБ, ВТБ, БМ Банку та VS Банку

Їм заборонено виводити кошти на користь материнських структур.

Україна ввела на 1 рік санкції проти Сбербанку, ПІБ, ВТБ, БМ Банку та VS Банку
Фото: Пресс-служба президента Украины

У четвер, 16 березня, президент Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про введення санкцій проти низки українських банків, які належать державі Росія.

Як повідомляють на сайті президента України, санкції вводяться на один рік щодо ПАТ "Сбербанк", ПАТ "ВіЕс Банк", ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" (Промінвестбанк), ПАТ "ВТБ Банк", ПАТ "БМ Банк". Вони передбачають обмеження на виведення капіталу за межі країни на користь пов'язаних осіб.

Напередодні представники Національного банку розповіли, що це стосується будь-яких операцій на користь материнських банків, як-от: надання міжбанківських кредитів, депозитів, субординованих боргів, розміщення рахунків на коррахунках тощо. Також заборона стосується виплати дивідендів і відсотків.

При цьому НБУ запевняє, що санкції розроблені таким чином, щоб вони не вплинули на клієнтів банків. Банки не закриватимуть.

Згідно зі статтею 5 Закону України "Про санкції", рішення про застосування санкцій щодо окремих юридичних осіб приймає РНБО і вводяться в дію указом Президента України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram